Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

26. 10. 2015

DRUGA RADIONICA - OSNOVE PISANJA PROJEKTNIH PREDLOGA U CILJU SUFINANSIRANJA MEDIJSKIH PROJEKATA

 

 

 

 

Drugu dvodnevnu radionicu za medijske profesionalce, pod nazivom "Osnove pisanja projektnih predloga u cilju sufinansiranja medijskih projekata", ANEM je organizovao u Nišu, 22-23. oktobra 2015. Radionicu je vodila trener Jasmina Debeljak Maljković. 

Svrha radionice je bila da unapredi znanja i veštine medijskih profesionalaca, predstavnika medija, za pisanje projekata za konkurse za sufinansiranje medijskih projekata, koje raspisuju  nadležno ministarstvo, pokrajinski i lokalni organi.

Tokom dva dana trajanja radionice, učesnici su bili upoznati sa strukturom i osnovnim principima razvoja i pisanja projekta, sa osnovnim principima planiranja troškova i izrade budžeta, kao i sa osnovama logičke matrice. Sesije radionice su bile struktuirane tako da se učesnicima predstave osnove, pravila, i modaliteti dizajniranja i pisanja projekata; zahtevi, kriterijumi i prioriteti Konkursa Ministarstva; kako projektna ideja i predlog treba da se osmisle kako bi relevantost projekta usaglasili sa ciljevima i prioritetima Konkursa. Učesnici su dobili i materijal koji im je koristio na radionici, ali im može poslužiti i za samostalno pisanje projekata nakon obuke. Informacije i nova znanja učesnici su mogli da provere i primene tokom radionice, kroz praktičan rad na izradi nacrta projekta. Pre početka praktičnog rada, trener je predstavila jedan dobar primer projekta u formularu Ministarstva, kako bi učesnicima približila kako projekat treba da izgleda i koji su sve elementi bitni. Nacrte projekata su radili po grupama, uz pomoć i savete trenera, a o gotovim nacrtima su svi učesnici diskutovali, uz komentare i sugestije trenera kako da ih unaprede, nakon čega su ih dorađivali. Pitanja kojima su se učesnici bavili u svojim nacrtima projekata su: razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva i obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost;ugroženost ženskih prava, maloletničko nasilje i pravo Roma na informisanost. I na ovoj radionici se potvrdilo da je predstavljanje projektnih ideja svih učesnika i zajedničko komentarisanje višestruko korisno za učesnike, jer tako mogu da se upoznaju za zajedničkim greškama i nedoumicama i lakše da ih zapamte. Ono što je bilo interesantno je to da su neki učesnici odmah uporedili projekte koje su ranije uradili sa novim stečenim znanjima i uočili gde su pogrešili i šta će promeniti kada ponovo budu aplicirali.

Na radionici je učestvovalo 13 predstavnika medija iz: Niša (Gradjanin.rs, Profesionalno udruženje novinara Srbije/NTV,  RTV Belle amie, Narodne novine, Super radio), Vranja (Vranjske, RTV Vranje), Pirota (Plus radio 010), Kruševca (RTV Kruševac) , Bora (RTV Bor), Pančeva (TV Pančevo, Radio Pančevo)   i Aleksinca (Radio Aleksinac).

Analiza popunjenih evaluacionih upitnika je pokazala da su učesnici bili veoma zadovoljni organizacijom radionice i metodologijom (simbioza teorije i prakse), praktičnim primerima, kvalitetom trenera i radnim materijalom. Učesnici su usvojili projektnu termiologiju i razrešili nedoumice koje su imali pre radionice, mnogo naučili i unapredili svoje znanje, ocenjujući da će im nova saznanja pomoći pri izradi projekata za medijske konkurse.

 

Projekat ANEM-a „Obuka medijskih profesionalaca za pisanje projektnih predloga za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja.   

AGENDA RADIONICE JE DOSTUPNA OVDE.

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • FOTO:ANEM

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs