28. 04. 2015

Transparentnost: Antikorupcijske reforme ne idu po planu

28.4.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Nevladina oroganizacija Transparentnost Srbija saopštila je povodom godinu dana rada vlade da se antikorupcijske reforme ne odvijaju po obećanoj dimanici, a nekim važnim pitanjima za borbu protiv korupcije još nije posvećeno dovoljno pažnje, saopštila je danas Transparentnost Srbija.


Ta organizacija, koja je deo međunarodne mreže Transparency International, navodi da su u prvoj godini rada vlade nepotpuno obavljeni poslovi na borbi protiv korupcije.

Transparentnost je, kako se navodi, pre godinu dana pozdravila to što se borba protiv korupcije našla među prioritetima još jedne Vlade Srbije.

"Istovremeno smo ukazali da iz ekspozea nije bilo jasno u kojem pravcu će biti menjani pojedini važni propisi i nadležnosti institucija, a da neke neophodne mere nisu bile ni pomenute", navedeno je u saopštenju.

U pogledu donošenja propisa, u proteklih 12 meseci veliki deo planova koji su prethodno navedeni, bilo u ekspozeu premijera ili u Akcionom planu za sprovođenje antikorupcijske strategije, ostao je neispunjen.

Tako i pored isteka rokova iz Akcionog plana još nisu poboljšani Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, a za Zakon o lobiranju nije objavljen ni nacrt.

S druge strane, pozitivna je činjenica da je usvojen prvi Zakon o zaštiti uzbunjivača, čija primena počinje juna ove godine, iako u njemu nisu otklonjene brojne manjkavosti na koje je Transparentnost Srbija ukazivala tokom javne rasprave, kažu u toj organizaciji.

Kako je navedeno, korisni efekti mogu se očekivati i od primene novih medijskih propisa, mada je i tu dosta problema ostalo nerešeno.

"Na žalost, u pripremi većine zakona nije ostvareno sledeće obećanje iz ekspozea premijera: "omogućićemo privredi, civilnom društvu i drugim zainteresovanim stranama da učestvuju u svim fazama pravnih akata, od koncepta zakona do predloga, uključujući i pripremu podzakonskih akata". Pravila o javnim raspravama nisu poboljšana, tako da obuhvate koncept zakona i podzakonske akte", navode u Transparentnosti Srbije.


Godinu dana kasnije, kako se navodi, predstavljen je Nacrt Strategije finansijskih istraga koji pominje "udarne grupe" za ispitivanje krupnijih korupcionaških predmeta, ali i dalje bez preciziranja zakonskih osnova za formiranje ovih tela.

U međuvremenu, tokom prošle godine objavljeno je da su prestale da rade ranije formirane "radne grupe" za ispitivanje "24 privatizacije", to jest, slučajeva na koje je pre 2012. ukazivao vladin Savet za borbu protiv korupcije.

Još nema sveobuhvatnih podataka o tome šta je utvrđeno u vezi sa tim izveštajima, niti informacija na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je vlada počela da sistemski razmatra izveštaje Saveta objavljene nakon 2012. godine.

Transparentnost Srbije navodi i da je tokom prethodnih godinu dana nastavljena loša i nelogična praksa zaključivanja ugovora sa investitorima za velike infrastrukturne projekte na osnovu međudržavnih sporazuma, pri čemu se isključuje primena domaćih pravila o nadmetanju, analizi opravdanosti i nadzoru, na primer Zakon o javnim nabavkama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Stanje u pogledu javnosti takvih sporazuma i ugovora je nešto bolje nego ranije, navedeno je u saopštenju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs