14. 05. 2015

Davali lažne podatke o imovini

14.5.2015. (Beta, B92) - Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prošle godine 14 krivičnih prijava protiv državnih funkcionera zbog davanja lažnih podataka o imovini.

Direktorka te agencije Tatjana Babić je na sednici dva skupštinska odbora, predstavljajući izveštaj o radu agencije za prošlu godinu, rekla da kada je u pitanju rešavanje o sukobu interesa, 2014. godine okončano više predmeta nego 2013. godine i istakla da je broj postupaka po službenoj dužnosti nastavio da pokazuje tendenciju rasta.

"U oblasti kontrole imovine, Odeljenju za borbu protiv korupcije Republičkog javnog tužilaštva podneto je 14 krivičnih prijava zbog davanja lažnih podataka o imovini i 34 izveštaja drugim nadležnim državnim organima", rekla je Babić.

Kako je navela, u oblasti predstavaki i zaštite uzbunjivača imali su u radu ukupno 2.392 predmeta i taj broj takođe pokazuje tendenciju rasta.

Ona je međutim dodala da se u toj oblasti rada agencija suočava sa velikim problemom u pogledu broja zaposlenih, koji imaju preko 400 predmeta u radu.

Babić je izrazila zabrinutost zato što je tek nešto više od jedne četvrtine aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije ispunjeno u rokovima i na način kako je to predviđeno, a da je za čak polovinu data ocena da nisu ispunjeni uopšte.

Kako je navela, 49 odsto aktivnosti predviđeno strategijom nije ispunjeno, a 22 odsto agencija nije mogla da dođe do podataka koji bi na pouzdan način pokazali da li su aktivnosti ispunjene.

Ona je rekla i da je u 2014. godini budžet za agenciju bio 156 miliona dinara, a da je ove godine 194 miliona dinara, ali kako je navela, ni to nije dovoljno.

"Potrebni su nam dodatni i ljudski i materijalni resursi. Treba imati u vidu broj funkiconera u Srbiji, da agencija mora da vodi evidencije, pa je jasno da nam trebaju adekvatni resursi. Treba imati u vidu i česte izbore kod nas", rekla je Babić.Ona se osvrnula i na izradu modela novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za koji je rekla da je jedna od najznačajnijih, a koji su u julu predali resornom ministarstvu i dostavili svakom poslanikom.

Izveštaj o radu Agencije i Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije predstavljen na zajedničkoj sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs