Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

31. 01. 2016

ŠEZDESET SEDMI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

MEDIJSKA SCENA SRBIJE U DECEMBRU 2015.

Sloboda izražavanja - Predmet analize u ovom izveštaju su: seksistički skandal ministra odbrane, ocene međunarodnih organizacija o stanju medijskih sloboda u Srbiji i Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji se bavi mogućim uticajem institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanja i marketinga.

Implementacija zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima: analiziran je postupak dodele sredstava na javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u Gradu Beogradu, a s tim u vezi i mogući načini za rešavanje problema u oblasti projektnog sufinansiranja; Izveštaj se bavi i pitanjem informisanja na manjinskim jezicima, nedostacima u regulativi i načinima za kvalitetno rešenje tog pitanja. Zakon o elektronskim medijima: Izveštaj se bavi problemom koji je kompromitovao i odužio postupak izbora dva kandidata za mesto u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije, a koji bi trebalo da budu izabrani od strane udruženja koja se bave zaštitom dece i slobodom izražavanja; predmet analize su i Nacrt predloga strategije razvoja medijskih usluga i Nacrt uputstva koje se odnosi na vreme emitovanja rijalitija prisilnog okruženja.

U delu Izveštaja koji se odnosi na usvajanje novih zakona, autori pravno analiziraju predložene izmene Zakona o javnim medijskim servisima i Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, ukazujući na probleme koji mogu nastati njihovim usvajanjem.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Zaštitnik građana: predmet razmatranja autora Izveštaja su nezakonitosti u postupanju Komunalne policije grada Beograda prema novinarskoj ekipi portala Istinomer, koje je Zaštitnik građana utvrdio u postupku kontrole, i preporuke koje je tim povodom dao Komunalnoj policiji. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti: u Izveštaju je razmatran i rezultat postupka kontrole koji je Poverenik sproveo u psihijatrijskoj klinici „Laza Lazarević", a u vezi sa neovlašćenim objavljivanjem podataka iz te klinike u programu TV Pink .

Proces digitalizacije - Povodom odluke Regulatornog telo za elektronske medije da se pokrajinski javni servis više ne emituje iz alotmenta Avala, u Izveštaju se ukazuje na probleme koje takva odluka  može proizvesti u praksi.

Proces privatizacije - U ovoj oblasti su analizirani proces likvidacije JP Tanjug i status dozvola medija koji nisu privatizovani do 31. oktobra 2015. godine.

Zaključak Izveštaja sadrži najvažnije nalaze autora o medijskoj situaciji u Srbiji u decembru 2015, i zaključak kojim ukazuju na uočene suštinske probleme u medijskom sektoru.

Šezdeset sedmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju, kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.    

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA NADLEŽNIH TELA, ORGANA I ORGANIZACIJA
V PROCES DIGITALIZACIJE
VI PROCES PRIVATIZACIJE
VII ZAKLJUČAK
OVDE PREUZMITE CEO IZVEŠTAJ.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs