Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

17. 06. 2017

Insajder na lokalu: četvrta emisija u Požarevcu

insajder slika
insajder slika
Prema istraživanju novinara lokalnih medija ANEM-a i novinara Insajdera dugovi javnih preduzeća nastaju između ostalog i zbog nameštanja raznih poslova povlašćenim privatnim firmama i to upravo kršenjem Zakona o javnim nabavkama. Više od 700 javnih preduzeća širom Srbije kupuje opremu, iznajmljuje mehanizaciju, izvodi radove za koje angažuje brojne podizvođače. Privatnici koji u ove poslove ulaze znaju da će im ovi poslovi biti plaćeni, jer ako javno preduzeće nema novac, sredstva će nadoknaditi gradovi i država.

Dok su velika državna javna preduzeća uglavnom pod lupom i javnosti i nadležnih institucija gotovo niko ne kontroliše poslovanje javnih preduzeća na lokalu. U sredinama u kojima nema većih fabrika jedina radna mesta koja su otvorena su u lokalnim upravama i javnim preduzećima. Političke partije su zbog toga razvile mehanizam da kroz zapošljavanje u lokalnim javnim preduzećim povećavaju broj svojih članova. Članovi se zauzvrat obavezuju da će na sledećim izborima stranci koja ih je zaposlila doneti jedan broj takozvanih sigurnih glasova.
 
insajder pozarevac
Javna preduzeća, tajne zloupotrebe: Pozarevac
Javna preduzeća, tajne zloupotrebe: Pozarevac
Emisiju o funkcionisanju javnih preduzeća u Požarevcu pogledajte ovde.
 
Novinari ANEM-a i Insajdera istraživali su više od godinu dana funkcionisanje javnih preduzeća u više gradova u Srbiji. U ovom serijalu gledajte šta se dešavalo u tri grada, Požarevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

Serijal se emituje se na četvrtkom na TV N1.

 

eu logo
eu logo
Serijal je realizovan u okviru projekta ANEM-a i Insajder produkcije doo „Insajder na lokalu" koji finansira Evropska unija kroz „Medijski program 2014". Stavovi izneti u ovom serijalu su isključivo odgovornost ANEM-a i Insajder produkcije i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs