Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

12. 12. 2016

OPŠTINA PREŠEVO DA PONIŠTI NEZAKONIT KONKURS ZA MEDIJSKE PROJEKTE

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 12. 12.2016. - Konkurs opštine Preševo za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja je raspisan na protivustavan i nezakonit način, zaključeno je na danas održanom sastanku u sedištu Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Opština Preševo je dužna da poništi konkurs koji neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila, zaključeno je na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za kulturu i infromisanje, Koordinacionog tela, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kao i predstavnik Misije OEBS u svojstvu posmatrača.

Dva ministarstva će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti neophodne mere kako bi se sporna situacija sa konkursom Opštine Preševo razrešila na zakonom propisan način.

Kоаliciја nоvinаrskih i mеdiјskih udružеnjа (NUNS, UNS, NDNV, АNЕМ i Lоkаl prеs) javno je 18.11.2016. pozvala opštinu Preševo "da poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini jer je direktno suprotan Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije".

Istovrsno upozorenje opštini Preševo uputilo je i Ministarstvo kulture i javnog informisanja, a na nezakonitost konkursa nadležne u toj lokalnoj samoupravi su upozoravali i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Korodinacionog tela.

Pravo učešća na konkursu opštine Preševo imali su "izdavač medija čiji medij ima sedište na teritoriji opštine Preševo ... a koji proizvodi program na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine Preševo".

S obzirom na to da sedište na teritoriji opštine od javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina imaju samo mediji koji informišu na albanskom jeziku, jasno je da su ostala javna glasila diskriminisana.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da je ovo još jedan dokaz da je potrebno zakonski jasno definisati kako se sufinansiraju medijski sadržaji na manjinskim jezicima, zbog značaja manjinskog i višejezičnog informisanja, ali i kako bi se sprečila diskriminacija po bilo kojoj osnovi.

slika
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija
Nezavisno Društvo novinara Vojvodine
Udruženje lokalnih izdavača Lokal press

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs