Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

02. 04. 2018

Koalicija: Bor da obustavi javnu nabavku za promovisanje rada Opštine i funkcionera

Kragujevac, Beograd, Novi Sad, 02.04.2018 - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava Opštinu Bor da finansiranje medijskih sadržaja kroz javne nabavke umesto projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog značaja nije u skladu Zakona o javnom informisanju i medijima i traži od predsednika Opštine da obustavi postupak javne nabavke.

Koalicija je zabrinuta što Opština Bor drugu godinu za redom za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja izdvaja simbolična sredstva, a za promovisanje aktivnosti rada opštine i njenih funkcionera, kao i prenose zasedanja lokalnog parlamenta, izdvaja desetostruko više novca.
 

Opština Bor je 27. marta 2018. godine raspisala javnu nabavku za "izradu i emitovanje emisija i ostalih medijskih sadržaja priloga, reportaža, gostovanja, kao i ostalih medijskih sadržaja..), u kojima će Organi opštine Bor (Predsednik opštine, zamenik predsednika opštine, članovi opštinskog veća), pomoćnici predsednika opštine Bor, članovi kabineta predsednika opštine Bor, kao i druga lica po nalogu predsednika opštine Bor, na televiziji, obaveštavati građanstvo opštine Bor i širu javnost o svojim aktivnostima, planovima i namerama".

Nabavkom, na osnovu koje će se novcem građana Bora finansirati više od 43 sata samoreklamiranja opštinskih funkcionera, predviđena je izrada i emitovanje ukupno 2.600 minuta medijskih sadržaja u narednih godinu dana i to na zahtev predsednika opštine.

Podsećamo da je opština Bor već tokom marta 2018. raspisala javnu nabavku za prenos sednica skupštine na televiziji i radiju.

U isto vreme, ova opština je prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, odlučila da prvobitno planirani iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja smanji za čak 90 odsto, te će projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja u ovoj godini biti namenjeno svega 500.000 dinara.

Sa druge strane za emitovanje oglasa, obaveštenja u elektronskim medijima, objava u štampanim medijima i Službenom glasniku budžetom je predviđeno čak 5.300.000 dinara.

Podsećamo lokalne samouprave, posebno opštinu Bor, da su odgovorne za kvalitet informisanja svojih građana i da korišećenjem Zakona o javnim nabavkama u promotivne ciljeve obesmišljavaju javna interes građana koji je zaštićen Zakonom o javnom informisanju i medijima.


Koalicija medijskih i novinarskih udruženja:


grupni logo
grupni logo
Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs