Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

13. 05. 2015

Kameron u ratu sa Bi-Bi-Si-jem

13.5.2015. (Tanjug, B92) - Najveći evropski javni medijski servis, britanski Bi-Bi-Si, najviše je strepeo od toga da Britanija na izborima dobije većinsku konzervativnu vladu.

Ali se dogodilo upravo to, objavio je sajt "Politiko".

Premijer Dejvid Kameron nije ni završio sa predstavljanjem svog novog kabineta ove nedelje, kad je britanska štampa objavila da je počeo rat njegove vlade sa korporacijom Bi-Bi-Si.

Imenovanje čvrstog konzervativca i bivšeg savetnika nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer Džona Vitingdejla za ministra zaduženog za medije predstavlja, po oceni britanske štampe, tek početak brutalne borbe oko budućosti Bi-Bi-Sija u narednih 18 meseci.

Stepen neprijateljstva novog britanskog ministra za medije prema Bi-Bi-Siju je, u nekim štampanim medijima, bio preuveličan do komičnih razmera, ali su ulozi kad je u pitanju budućnosti te medijske kuće veći nego ikad, piše "Politiko".

Pregovori će biti teški, a britanski javni servis bi na kraju novog petogodišnjeg mandata konzervativne vlade mogao da bude značajno drugačiji nego što je sad.

Iako je Bi-Bi-Si urednički nezavisan od vlade u Londonu, on se finansira većinom iz državnog budžeta, iz kojeg pokriva 3,7 od ukupno 6,9 milijardi funti sopstvenog budžeta.

Pred tom medijskom korporacijom je sada izazov da postigne dogovor o svom finansiranju sa vladajućom Konzervativnom strankom, čiji članovi konstantno optužuju Bi-Bi-Si da je levičarski nastrojen i koji su tokom predizborne kampanje obećali da neće povećavati iznos od 145,5 funti (203 evra), koliko građani Britanije godišnje plaćaju za finansiranje javnog servisa.

"Torijevci kreću u rat protiv Bi-Bi-Sija", bombastičan je naslov u "Dejli Telegrafu" nakon vesti o imenovanju Vitingdejla za ministra za medije, dok je naslov "Tajmsa" glasio: "Kameronov pucanj upozorenja za Bi-Bi-Si"

Bi-Bi-Si, sa svojih devet televizijskih kanala, 16 radio stanica i jednim od najposećenijih sajtova sa vestima na svetu, bori se protiv ukidanja obavezne pretplate, za koju tvrdi da je najpošteniji i najbolji mehanizam za finansiranje javnog servisa.

Ta medijska kuća tvrdi da je već smanjila troškove za oko jedne milijarde funti, kao odgovor na finansijska ograničenja koja joj je nametnula prethodna vlada, i upozorava da će bez povećanja svog godišnjeg budžeta biti ugrožen kvalitet njenog programa.

Kako tvrde čelnici Bi-Bi-Sija, u opasnosti je, ni više ni manje, njihova sposobnost da javnosti obezbede slobodno, široko dostupno novinarstvo i zabavu čiji su konzumenti čak 96 odsto britanske populacije svake nedelje.

Kritičari tog javnog servisa, među kojima je i većina članova Konzervativne stranke, nimalo ne saosećaju sa tim argumentima.

Neki žele da pretplata bude smanjena, a neki čak i ukinuta, a da je zameni dobrovoljno plaćanje pretplate.

Vitingdejlovo imenovanje za ministra za medije je bilo neočekivano, iako je on veoma kvalifikovan za tu poziciju jer je između 2002. i 2005. dvaput bio zamenik ministra kulture.

Njegovi raniji komentari o tome da je pretplata zastareli i regresivan metod finansiranja javnog servisa se sada ponovo izvlače i stavljaju na naslovne strane, kao dokaz namere nove vlade da radikalno izmeni Bi-Bi-Si.

Istina je, međutim, malo kompleksnija, ističe Politiko, navodeći da Vitingdejl zaista podržava reformu javnog servisa, ali je on istovremeno i daleko saosećajniji prema Bi-Bi-Siju od mnogih njegovih stranačkih kolega.

Za razliku od njegovih prethodnika na mestu ministra kulture, Vitingdejl dobro poznaje probleme koji pogađaju Bi-Bi-Si i pobrinuće se da eventualna reforma javnog servisa bude dobro osmišljena, tvrde političari i medijski čelnici koji ga poznaju već godinama.

"On je daleko najbolja osoba koja je mogla da bude imenovana za ministra za medije", istakla je direktorka konsultantske firme "Enders analisis" Kler Enders, dok je laburistički poslanik Ben Bredšo izjavio: "Njegovi stavovi prema Bi-Bi-Siju su zapravo daleko manje neprijateljski u odnosu na stavove nekih drugih zastupnika iz redova Konzervativne stranke."

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Toni Hol je u mejlu upućenom juče zaposlenima u toj medijskoj kući najavio da će narednih meseci izneti predloge za "procvat kuće u vreme interneta" i poručio: "Sigurno je da će uslediti živa i oštra debata o budućnosti Bi-Bi-Sija i njegovoj ulozi u javnom životu. Toj debati treba da pristupimo samouvereno. Bi-Bi-Si je nacionalno blago, ali naravno ne može da bude imuno na promene."

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs