Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

26. 05. 2015

Putem Fejsbuka ucenio glave političara RS

26.5.2015. (Tanjug) - Državljanin BiH s prebivalištem u Berlinu, izvesni Boris Dodik putem Fejsbuk profila pozvao je "sve slobodne strelce širom zemaljske kugle" na likvidaciju vodećih političkih ličnosti iz Republike Srpske, prenose danas "Nezavisne novine".

BANJALUKA - Državljanin BiH s prebivalištem u Berlinu, izvesni Boris Dodik putem Fejsbuk profila pozvao je "sve slobodne strelce širom zemaljske kugle" na likvidaciju vodećih političkih ličnosti iz Republike Srpske, prenose danas "Nezavisne novine".

Dodik, koji se deklarisao kao pripadnik pokreta "Crna ruka", poziva na "hrabri čin i zaustavljanje propasti srpskog naroda", navodeći da su Srbi nekada i za daleko manje stvari "vođama odsecali glave na spavanju".

"Pozivam sve rodoljube da uzmu stvar u svoje ruke. Srbija je večna, ako su joj deca verna", napisao je, između ostalog Dodik, za koga još nije utvrđeno da li se radi o pravom ili lažnom profilu.

Navedene su, čak, i cene za likvidaciju, prema kojima su "glave" Petra Đokića, Marka Pavića, Igora Radojičića i Nebojše Radmanovića "ucenjene" na 10.000 evra, Mladena Bosića i Ognjena Tadića na 20.000, a predsednika RS i lidera SNDS-a Milorada Dodika na 100.000 evra.

Banjalučki dnevnik kao zanimljiv navodi podatak da na tom spisku nema vodećih političara iz PDP-a i NDP-a, niti bilo koga iz struktura tih partija.

Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je listu da će policija izvršiti sve provere, pokušati da blokira stranicu i utvrdi s koje je adrese to postavljeno. "Moraćemo da idemo na međunarodnu saradnju, preko nemačke policije i Interpola", objasnio je Vasić.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić upoznat je sa ovom informacijom, za koju je odmah zaključio da sadrži sve elemente krivičnog dela.

"Dakle, sve se mora isproveravati i videti ko je ta osoba i čime se bavi. Ovo predstavlja krivično delo nagovaranje i podstrekavanje na ubistvo, kao i finansiranje za izvršenje teškog krivičnog dela", navodi Mektić, uz najavu da će bosansko-hercegovačke institucije, odnosno određene agencije, zatražiti međunarodnu pravnu pomoć i razmenu informacija putem Interpola.

I ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da pozivanje drugih lica na radikalne metode i izvršenje krivičnih dela, odnosno podstrekavanje, predstavlja krivično delo.

Lukač je dodao da će svaka osoba koja to radi po Krivičnom zakonu RS i BiH biti procesuirana, zaključivši da će se MUP RS boriti protiv svih vidova terorizma i pozivanja na terorističke akte u BiH, pa i ako to bude posredstvom veb portala.

U pokušaju da dobiju i komentare "ucenjenih" političara iz RS, "Nezavisne" su ostale bez odgovora, samo je potpredsednik SDS-a i član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH, Ognjen Tadić, kratko poručio da je "reč o glupostima".

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs