Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

22. 05. 2015

Mijatović: Prioritet bezbednost novinara

22.5.2015. (Tanjug) - Dva glavna izazova za slobodu medija u regionu OEBS su povećani broj napada na novinare i pokušaji da se filtrira i blokira pristup internetu, ocenila je Dunja Mijatović predstavnica OEBS za slobodu medija.

BRISEL - Dva glavna izazova za slobodu medija u regionu OEBS su povećani broj napada na novinare i pokušaji da se filtrira i blokira pristup internetu, ocenila je Dunja Mijatović predstavnica OEBS za slobodu medija.

Ona je u intervjuu za internet portal "Evropski zapadni Balkan" navela da se bezbednost novinara i sloboda na internetu razlikuju od regiona do regiona, ali da predstavljaju suštinske probleme.

Mijatović je istakla da je problem koji prevladava na zapadnom Balkanu to što region još nije prevažišao nasleđe prethodnih režima, a to se ogleda u kontrolisanju medija.

Predstavnica OEBS za slobodu medija rekla je da će za njenu kancelariju bezbednost novinara uvek biti prioritet, a da zapadni Balkan nije imun na uznemiravanja, zastrašivanja i nasilne nasrtaje na novinare i njihovu imovinu.

Ona je ukazala na pozitivne korake, koji se ostvaruju uz pomoć OEBS, kao što su nedavno osnivanje Saveta za štampu u Makedoniji i izrada novinarskog Etičkog kodeksa u Crnoj Gori.

Mijatović je rekla da smatra da novinari treba da nastave da se slobodno izražavaju, bez prinude i samocenzure, uprkos onome što se desilo 7. januara u Parizu kada su teroristi napali satirični list Šarli Ebdo, što je bio emotivni udar na novinarsku profesiju širom Evrope.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs