Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

Direktorka bolnice u Sokobanji traži 300.000 dinara

8.4.2015. (Danas; autor: Z. Miladinović) - Osnovni sud u Nišu se proglasio nenadležnim za suđenje šefici dopisništva RTS-a.

Osnovni sud u Nišu doneo je juče rešenje kojim se proglašava nenadležnim za suđenje šefici dopisništva RTS-a u Nišu Dragani Sotirovski po tužbi direktorke Specijalne bolnice za nespecifične bolesti u Sokobanji Ljiljane Isaković. Ona zahteva naknadu štete u iznosu od 300.000 dinara zbog duševnog bola koji je pretrpela „objavljivanjem netačnih i nedozvoljenih informacija". 

Strankama u sporu, kao ni medijima nije saopšteno da li će se suđenje nastaviti pred Višim sudom u Nišu ili Beogradu.

U tužbi direktorke Isaković navodi se da je Sotirovska u emisiji „15 minuta" na internet portalu Južne vesti iznela „netačne, neproverene i maliciozne tvrdnje" o finansijskom i drugom poslovanju bolnice, kao i umešanosti politike u njen izbor i ostanak na funkciji i po isteku mandata, čime je „povredila njenu čast i ugled".

U tužbi se navodi i da je šefica niškog dopisništva RTS-a „opsednuta ličnošću" Isakovićke, te da „koristi javni servis i druge medije kako bi u cilju navodnog objektivnog i pravovremenog informisanja o stanju u Specijalnoj bolnici i kroz navodno istraživačko novinarstvo plasirala niz neistina i insinuacija".

Kako saznajemo, Specijalna bolnica Sokobanja nedavno je podnela još jednu tužbu za naknadu štete od 300.000 dinara, takođe zbog navodne povrede časti i ugleda, ali beogradskom Prvom osnovnom sudu. Ovaj sud se proglasio nenadležnim i tužbu prosledio Višem sudu u Beogradu.

I u ovoj tužbi navedene su slične ocene, s tim što se nabraja niz „neistina" koje je Sotirovska objavila u više priloga za RTS, među kojima su i informacije o nepotizmu ili položaju 20 zdravstvenih radnika bolnice koji su nakon ukazivanja na navodne zloupotrebe od Agencije za borbu protiv korupcije dobili status uzbunjivača.

Od strane direktorke bolnice doživela sam pretnje, pritiske, sada i tužbe, te se zaista pitam šta je sledeće. Sve su ovo poruke koje bi se mogle svesti na jednu: zapamtićeš ti mene. Tužbe su nesumnjivo udar na slobodu medija i pokušaj da se ućutka novinar koji uporno istražuje situaciju u toj bolnici. One su način da direktorka pokaže svoju moć, uticaj i bahatost. Naravno, uprkos ovakvim tužbama, nastaviću da izveštavam o spornim dešavanjima u toj bolnici, te kriminalu i korupciji, kaže Sotirovski za naš list.

Pretnje direktorke Isaković šefici dopisništva RTS-a, kao i njeno proglašenje za „nepoželjnu osobu" u bolnici od strane sindikata, osudili su NUNS i UNS.

Društvo novinara Niša saopštilo je juče da ne sumnja da je Sotirovska prilikom izveštavanja poštovala Zakon o javnom informisanju i novinarski kodeks, apelujući na sud da „pravedno utvrdi činjenično stanje" i poštuje standarde Evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Podrška

U parku preko puta zgrade Osnovnog suda okupilo se nekoliko desetina građana, koji su se odazvali pozivu na društvenim mrežama da pruže podršku novinarki Sotirovski u borbi za profesionalizam, a protiv pritisaka onih o kojima se izveštava. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs