Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 04. 2015

"Zaustaviti nasilje nad ženama"

8.4.2015. (Tanjug; B92) - Beograd -- Ubistvo Žakline Kojić, zlostavljane žene koja je u Srbiji 15. žrtva rodno zasnovanog nasilja od početka godine predstavlja alarm za hitnu reakciju.

Osim toga, potrebno je i preduzimanje svih mera kako bi se ta strašna pojava zaustavila, upozorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

"I ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije delotvoran i da izostaje adekvatno i efikasno delovanje nadležnih organa. Zbog toga je potreban odlučan zaokret, a svi društveni akteri moraju postati najzad svesni svoje odgovornosti i svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena, žrtava nasilja", navodi se u upozorenju javnosti.

Podseća se da se godinama unazad ukazuje na ulogu i odgovornost medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućuju se apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem i nedvosmisleno ukaže na uzroke rodno zasnovanog nasilja.

"Poslednji slučaj ubistva pokazuje da mediji mogu, nažalost, ići i korak dalje, pružajući prostor nasilnicima da javno zlostavljaju i ponižavaju svoje žrtve. Možda bi Žaklina Kojić danas bila među nama da je neko u njoj prepoznao žrtvu nasilja i sprečio da nasilnik nad njom javno demonstrira svoju moć", upozorava poverenica.

Petrušić je pozvala nadležne državne organe i Regulatorno telo za elektronske medije da pokažu visok stepen odgovornosti i spreče da TV emisije budu generator nasilja nad ženama.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs