Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

01. 07. 2011

IZVEŠTAVANJE O NASILJU U PORODICI I NAD ŽENAMA

U Novoj Varoši održan dvodnevni trening za predstavnike medija sa područja Zapadne Srbije

Nova Varoš, 01.07.2011. (Danas) - Medijsko izveštavanje o nasilju u porodici i nad ženama bila je glavna tema dvodnevnog treninga za novinarke i novinare, nedavno održanog u Novoj Varoši. Na seminaru za predstavnike „sedme sile" sa područja Zapadne Srbije predstavljen je projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja", koji je realizovala Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške.

U okviru ovog projekta publikovan je Priručnik za medijsko izveštavanje o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, sa čijom sadržinom je imalo priliku da se bliže upozna petnaestak predstavnika štampanih i elektronskih medija iz nekoliko gradova Zlatiborskog okruga, okupljenih na ovom treningu, koji je, inače, upriličen u hotelu „Jezero". Promovišući priručnik, njegove autorke Jelena Aleksić i Jelena Đorgović istakle su ova publikacija ima za cilj podizanje svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

- Izveštavanje o nasilju u porodici zahteva poseban pristup i odnos novinarki i novinara prema temi, jer neprofesionalno urađen novinarski prilog može uvećati štetu načinjenu žrtvi nasilja, čulo se na skupu, na koje je izraženo očekivanje da će ova publikacija unaprediti domaću novinarsku praksu u ovoj oblasti i biti korisna „alatka" novinarkama i novinarima, ali i svima ostalima koji se bave izveštavanjem javnosti ili odlučuju o načinu na koji se prenose informacije.

Prvog dana seminara, osim predstavljanja projekta i priručnika za medijsko izveštavanje o nasilju u porodici i nad ženama, prikazan je i dokumentarni film „Nevidljive", dobitnika nagrade za poseban doprinos u oblasti podizanja svesti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Drugog dana treninga obrađene su dve teme - rodna ravnopravnost i u jeziku - moguća misija (o kojoj je govorila Tamara Petrović) , koordinatorka projekta, i prepreke i izazovi medijskog izveštavanja o nasilju u porodici, koju je obradila Sandra Mandić, novinarka B 92. O iskustvima Televizije Forum u ovoj oblasti govorila je Mileva Malešić, direktorka ove prijepoljske medijske kuće.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs