Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

28. 06. 2011

EVROPSKA UNIJA DODELILA UGOVORE O BESPOVRATNOJ POMOĆI

Beograd, 28.06.2011. (GOPA, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji) - U okviru projekta „Podrška civilnom društvu", Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji potpisala je  ugovore o bespovratnoj pomoći sa 43 organizacije civilnog društva koje su odabrane na konkursu koji je raspisan u decembru prošle godine. Zvanično uručenje ugovora predstavnicima civilnog sektora održano je danas u beogradskom Domu omladine, a na konferenciji za novinare govorili su Ferenc Simon, šef operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, kao i Vladimir Jovanović, šef Info službe u Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Na današnjem skupu predstavljeni su pobednici javnog poziva za podnošenje predloga projekta u kojem su učestvovale 284 nevladine organizacije, kulturne fondacije, asocijacije potrošača, udruženja poslodavaca, sindikati i dr. Za potrebe pomenutog konkursa, a iz sredstava IPA 2009 i 2010,  Evropska unija je ukupno  izdvojila četiri miliona evra. Odabrane organizacije radiće u partnerstvu s drugim predstavnicima civilnog sektora, kulturnim i obrazovnim institucijama i lokalnim vlastima  iz Srbije, zemalja članica Evropske unije ili susednih država. Vrednost odabranih projekata je od 50.000 do 150.000 evra, a njihovo trajanje ograničeno na period do 12 meseci.

Naime, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u oktobru prošle godine pokrenula je projekat „Podrška civilnom društvu" upravo s ciljem da pruži dodatnu podršku što aktivnijem učešću civilnog sektora u daljem procesu integracije Republike Srbije u Evropsku uniju. Nagrađene organizacije civilnog društva sprovodiće projekte čiji će fokus biti na jednoj od dve ponuđene oblasti:

  • izgradnja socijalne kohezije i prevazilaženje diskriminacije u srpskom društvu kroz promociju tolerancije i kulturne različitosti
  • ili obezbeđivanje aktivnog učešća civilnog društva u socio-ekonomskom razvoju Srbije.

Tako, na primer, sprovodeći borbu protiv diskriminacije, nagrađene kulturne i obrazovne institucije zajedno s predstavnicima civilnog sektora promovisaće interkulturni dijalog i kulturnu različitost. Muzički koncerti, pozorišne predstave, festivali savremenih umetnika, kao i mnogi drugi zanimljivi događaji biće organizovani s ciljem da istraže pitanja od značaja u regionu i da specifičnosti različitih zajednica predstave široj publici.

Teme kojima će se baviti neke od podržanih organizacija civilnog društva jesu i starosna diskriminacija, standardi kvaliteta u obrazovanju i sektorima usluga, kao i medijacija. Cilj pojedinih organizacija biće da doprinesu povećanju stepena socijalne inkluzije u Srbiji i to uspostavljanjem i unapređenjem sistema usluga koje lokalna zajednica pruža osobama sa invaliditetom, kao i sprovođenjem javnih politika koje se tiču zbrinjavanja beskućnika i „dece ulice".

U okviru pojedinih projekata, predstavnici civilnog sektora u partnerstvu s lokalnom vlastima radiće na jačaju kadrovskih kapaciteta u obasti ruralnog turizma, kao i na stimulisanju ženskog preduzetništva. Određeni projekti biće usmereni ka efikasnoj realizaciji lokalnih strategia, dok će drugi težiti da doprinesu zaštiti životne sredine u Srbiji. Zaštita potrošača, sprečavanje zlostavljanja na radnom mestu i unapređenje socijalnog dijaloga biće u fokusu pojedinih organizacija i njihovih projekata.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs