Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

23. 07. 2011

TELEVIZIJE PUŠTAJU REKLAME TRI PUTA JAČE NEGO ŠTO JE PROPISANO

RATEL još nije izrekao kazne zbog kršenja propisa

Beograd, 23.07.2011. (Blic) - Svaki put kada krenu reklame na televiziji doživimo pravi šok, jer se jačina tona drastično poveća. U poslednjih nekoliko godina ovo je postalo posebno izraženo kod komercijalnih televizija koje sve čine kako bi privukle pažnju gledalaca.

Za ovakve prekršaje niko do sada nije kažnjen iako Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa visoke novčane kazne koje idu i do dva miliona dinara.

Visoki zvuci privlače pažnju i to je klasičan marketinški trik koji televizije koriste, jer reklamne blokove gledaoci obično koriste da obave neke sitne poslove.

Pojačavanjem zvuka televizije uspevaju da privuku pažnju, što je krajnji cilj reklame - kaže prof. dr Goran Belojević. Profesor Bjelanović objašnjava da ove oscilacije u visini zvuka nemaju efekat na zdravlje, ali mogu da iritiraju one koji sede pored malih ekrana.

Iako su pritužbe gledaoca brojne, nijedna televizija do sada nije kažnjena, jer se ovim problemom niko nije bavio. Tek nedavno je prvi put Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) uradila kontrole kako bi se utvrdilo koje televizije u jačini tona imaju najveće oscilacije.

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) kažu da kontrola televizija što se tiče ovog problema nije u njihovoj nadležnosti i da je za to zadužen RATEL.

Poslali smo zahtev RATELu da se konačno urade merenja i vidi koliko koja televizija odstupa od maksimalno dozvoljene jačine tona. Oni su to uradili i stigao nam je izveštaj da su "najbučnije" komercijalne televizije. Kažnjavanje zbog ovakvih prekršaja je takođe u njihovoj nadležnostikaže Srboljub Bogdanović iz Republičke radiodifuzne agencije.

Nedavno urađeno ispitivanje pokazalo je da se skoro ni jedna televizija ne pridržava maksimalno dozvoljene jačine tona.

Najmanja odstupanja imao je Javni servis i to RTS 2, dok su "najbučnije" komercijalne televizije Pink, Prva, Hepi, Avala.

Iako je maksimalna dozvoljena jačina tona u signalu analogne televizije je 50 kiloherca, kod Prve televizije tokom reklama izmerena jačina dostizala i 165,03 kiloherca, a Pinka 157 kiloherca.

U RATEL-u kažu da su posle kontrole svim televizijama poslali upozorenja da otklone nepravilnosti u radu i tvrde da će u suprotnom početi da podnose prekršajne prijave.

Zbog čega se ovoliko čekalo na prvu kontrolu televizija u ovoj agenciji nisu mogli da nam kažu, ali podsećaju da Zakono o elektronskim komunikacijama predviđa maksimalne kazne za ovakve prekršaje i do dva miliona dinara.

Svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom već smo poslali upozorenja, i od većine su stigli odgovori da će korigovati jačinu tona u svojim programima.

Da li su to i učinili proverićemo uskoro na novom merenju.

Televizije koje ne otklone ove nepravilnosti Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa i kaznene mere, a jedna od njih je i podnošenje prekršajnih prijava - kažu u RATEL-u.

I profesor Političkih nauka Rade Veljanovski kaže da je svima jasno da se jačina tona na televizijama tokom blokova reklama povećava iz komercijalnih razloga. To povećavanje tona je veoma iritantno i svakom gledaocu programa je neprijatno kada mu iznenada "zabrundaju" reklame. Mi u komisiji koja radi izmene Zakona o radiodifuziji razmatramo mogućnost da se u zakon uvrsti i ovaj segment obavezne tehničke ujednačenosti nivoa signala bez obzira o kakvom se televizijskom sadržaju govori.
Time bi i RRA dobio ovlašćenja da kontroliše ovu oblastkaže za "Blic" prof. Veljanovski.

Pink: Postupićemo po upozorenju

Na Pinku kažu da je veća jačina tona tokom reklama javlja u zavisnosti od toga što se emituje pre reklamnog bloka. - Ova neujednačenost zvuka je naročito vidljiva nakon scena tišine, recimo tokom rijaliti programa. Naši stručnjaci iz audio sektora postupiće po upozorenju regulatornih tela, odnosno RATEL-a ali će konačno problem u ovoj oblasti rešiti digitalizacija - kaže potparolka televizije Pink Tatjana Vajtehovski. Potparol televizije Avala kaže da se neujednačena jačina tona na njihovoj televiziji javlja zbog problema tehničke prirode. - Radi se o tome što se program kod nas emituje sa različitih formata, pa je to razlog što se javlja neujednačena jačina tona. Stiglo je upozorenje RATEL-a i intezivno radimo na uklanjanju tih problema - kažu na TV Avala.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs