Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

27. 07. 2011

MEDIJI RAVNODUŠNI PREMA HAPŠENJU HADŽIĆA

Privođenje poslednjeg haškog begunca izazvalo manje interesovanje javnosti nego izručenja Mladića i Karadžića

Beograd, 27.07.2011. (Danas) - Iako je hapšenjem haškog optuženika Gorana Hadžića, kako je opisivano, završeno najteže poglavlje u suočavanju s prošlošću i u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, čin njegovog hapšenja i izručenja nije izazvao toliku medijsku pažnju kao što je bilo sa hapšenjima Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Svi veći svetski mediji preneli su vest o hapšenju Hadžića, ali su se novinari time bavili samo dva dana, odnosno od hapšenja 20. jula, pa do njegovog izručenja u Hag 22. jula, i to bez mnogo detalja. Manje interesovanje medija uočljivo je bilo i na osnovu broja novinarskih ekipa koje su pratile njegovo izručenje ispred zgrade Haškog tribunala.

Novinarka B 92 i dugogodišnji izveštač iz Haškog tribunala Ljubica Gojgić ističe za Danas da je bilo očigledno da će hapšenje Hadžića izazvati manju medijsku pažnju u odnosu na haške optuženike koji su ranije uhapšeni, jer Hadžić nije bio lice koje je za širu javnost bio značajan. Prema njenim rečima, on je bio mnogo interesantniji zbog toga što je bio poslednji haški begunac, a ne zato što je njegova uloga bila toliko značajna.

- Kao što je i sam Hadžić rekao, on je bio samo marioneta tokom ratova i radio je ono što mu je bilo naređivano. Međutim, ne isključujem da će njegovo suđenje biti nezanimljivo. Ne čudi me što ovo hapšenje nije izazvalo veću pažnju medija, jer čak ni izručenje Mladića nije bilo propraćeno koliko se možda očekivalo. To pokazuje da je za poslednjih deset godina priča u vezi sa haškim optuženicima došla u fazu kada polako postaje prošlost - napominje Gojgićeva.

Urednik informativnog programa Radio-televizije Srbije Nenad Stefanović, takođe, navodi za naš list da je Hadžić bio interesantan više zato što je bio poslednji haški begunac, nego što je imao značaja za srpske vlasti i sam Hag.

- On je bio mali igrač, što ne znači da je iza njega ostalo manje zlo. Međutim, nije bio taj format kao što su bili haški optuženici koji su bili uhapšeni pre njega - kaže Stefanović.

Urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenjuje za Danas da je izručenje Gorana Hadžića Hagu manje interesantno javnosti u Hagu, ali i medijima u Srbiji, jer je Hadžić „figurirao kao engleska kraljica". Prema njenim rečima, on je predstavljao „samo vlast, dok su drugi radili". U svakom slučaju, izuzetno je značajno za Srbiju, kako dodaje, njegovo izručenje Tribunalu.

- Njegov značaj mnogo je manji u poređenju sa Karadžićem, Mladićem i Miloševićem, ali je važno da je isporučen. To se uostalom videlo i na osnovu nagrade koje su srpske vlasti raspisale za informacije o Mladiću i Hadžiću, jer je nagrada za Hadžića bila višestruko manja - ocenjuje Gaće.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za naš list da je manje interesovanje medija za Hadžića razumljivo, imajući u vidu činjenicu da je Mladić optužen za najveći zločin koji se desio u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Uz Miloševića, medijima je najzanimljiviji bio Mladić kome se na teret stavlja veliki broj optužbi.

- Hapšenje Hadžića zabeleženo je u mnogim domaćim i svetskim medijima i taj događaj imao je solidnu medijsku pokrivenost. Ipak, zumiranje javnosti na slučaj Mladića u odnosu na Hadžića ne može se porediti, jer je Hadžić bio samo izvršilac odluka nekih drugih. On nije imao toliku političku i vojnu moć kao Mladić, tako da je pažnja javnosti za njihova hapšenja nemerljiva - napominje Stanković.

Interesantno je i da je mnogo veće interesovanje inostranih novinara koji su dolazili sa povodom u Srbiju bilo je kada je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, nego zbog hapšenja Ratka Mladića. Za izveštavanje iz Srbije kada je uhapšen Karadžić akreditovalo se i do 30 puta više inostranih medija nego prilikom hapšenja Mladića.

Matić: Očekivano interesovanje medija

Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka objašnjava za Danas da je ovakvo interesovanje za izručenje poslednjeg haškog optuženika očekivano, kao i njegovo hapšenje. Ona to objašnjava time i da mnogi građani nisu znali ni ko je on ni kako izgleda, jer se manje pominjao u javnosti. S druge strane, kako dodaje, hapšenje Mladića predstavljeno je senzacionalistički, jer je on bio ocenjen kao najtraženiji haški optuženik.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs