Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

01. 06. 2009

ANEMOVI PREDLOZI ZA SMANJENJE NAKNADA I POBOLJŠANJE EKONOMSKOG POLOŽAJA EMITERA

Lokalni mediji u Srbiji, osim što rade na nedovoljno razvijenom i vrlo konkurentnom medijskom tržištu (sa ukupno 467 legalnih dozvola za emitovanje), poslednjih meseci suočavaju se i sa posledicama ekonomske krize, koja dodatno otežava njihov položaj. Nezvanični podaci pokazuju da se u 2009. godini očekuje pad prihoda od marketinga za čak 50%. Osim pogoršanja uslova na tržištu, budžeti lokalnih elektronskih medija dodatno su opterećeni porezima (18% PDV) i obaveznim naknadama koje plaćaju nadležnim regulatornim agencijama (RRA i RATEL) i organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava (SOKOJ i OFPS). Ove naknade višestruko su veće nego u zemljama u regionu (npr. BIH ili Hrvatska) i dodatno komplikuju odnose emitera i regulatornih agencija i kolektivnih organizacija. Februarska i majska anketa, sprovedena među ANEMovim stanicama, pokazale su da su emiteri značajno opterećeni visinom obaveznih naknada.

Zbog toga je ANEM pokrenuo niz aktvinosti koje imaju za cilj smanjenje ovih davanja, u okviru projekta “Zalaganje za održivost lokalnih medija: smanjenje naknada za emitovanje i autorska i srodna prava”, koje je podržao USAID i IREX Srbija. ANEM je, između ostalog, organizovao dva okrugla stola - prvi sa nadležnim predstavnicima regulatornih agencija, a drugi sa predstavnicima SOKOJa i OFPSa. Osim toga, smanjenje obaveznih naknada, bio je i deo predloga ANEMa u radnoj grupi Ministarstva kulture, zaduženoj za formulisanje predloga mera za prevazilaženje krize u elektronskim medijima.

Kako bi usmerio pažnju medijske javnosti i nadležnih organa na probleme medija i neophodnost hitne akcije, ANEM je od početka ove godine, na svim javnim skupovima i kroz sve vidove javnog zalaganja, iznosio svoje stavove i zahteve usmerene na  pomoć medijima za prevazilaženje efekata krize. ANEMovi napori za smanjenje naknada imaju za cilj da povećaju finansijske kapacitete i održivost medija, donekle ublaže efekte krize i obezbede pravednije i pouzdanije uslove za poslovanje medija na tržištu.

Suština ANEMovih predloga za smanjenje naknada  i poboljšanje položaja emitera je sledeća:
1. Smanjiti naknade RRA i RATEL-a (bar na polovinu), koje emiteri plaćaju za emitovanje programa i za korišćenje frekvencije 
2. Prilagoditi ekonomskoj krizi rokove naplate za dozvole (RRA)
3. Dosledno primeniti zakonom utvrđene kriterijume za definisanje naknada RRA po osnovu programske koncepcije i broja stanovnika na teritoriji pokrivenom signalom
4. Preduzeti zakonske mere prema lokalnim samoupravama koje finansiraju medije koji nemaju dozvole:
5. Zatvoriti piratske stanice, koje  višestruko ugrožavaju legalne  emitere
6. Finansirati lokalne medije ne po osnovu vlasništva, već po osnovu programskog sadržaja
7. Smanjiti nerealno visoke tarife organizacija za zaštitu autorskih I srodnih prava i utvrditi jedinstvenu naknadu po osnovu autorskih i srodnih prava
8. Izdvojiti emisionu strukturu iz RTSa u posebno preduzeće
9. Pravilnija podela „marketinškog kolača“ između Javnog servisa i lokalnih emitera (u skladu sa Zakonom, RTSu pripada samo 6 min.  oglasnog prostora u jednom satu emitovanja, na oba kanala-po 3 minuta na svakom; zabraniti seču programa reklamama)

ANEM će nastaviti da, kroz direktne susrete sa nadležnima i javno zalaganje za sniženje naknada, osigura što boljih status svojih stanica, ali i bolji položaj svih emitera.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs