Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

02. 06. 2009

UČEŠĆE ANEMA U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU STRATEGIJE ZA PRELAZAK NA DIGITALNO EMITOVANJE

Nacrtom Strategije i Akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji, Srbija se opredelila da isključi analogno emitovanje televizijskog signala 4. aprila 2012. godine. MPEG-4 je izabran kao metod kompresije podataka, dok je DVB-T2 izabran standard za emitovanje digitalnog televizijskog signala. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je organizovalo javnu raspravu o ovom Nacrtu, koji je sačinila međuresorna grupa, sastavljena od predstavnika tog ministarstva, Ministarstva kulture, kao i RRA i RATELa. Javna rasprava bila je otvorena 22. maja i trajala je do 12. juna 2009.

U okviru javne rasprave, bili su organizovani okrugli stolovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Predstavnici ANEMa prisustvovali su okruglom stolu u Beogradu, održanom 1. juna 2009, u svečanoj sali Građevinskog fakulteta. Pored toga, shvatajući važnost i posledice promena koju donosi digitalizacija i štiteći interese svojih članica, ANEM je u javnoj raspravi učestvovao i svojim predlozima na ovaj Nacrt. Te predloge je ANEM sačinio, usko sarađujući sa svojom članicom RTVB92, koja ih je dalje promovisala i usaglasila sa nacionalnim televizijama- TV Pink i TV Fox, te su tako, oni inkorporisani u zajednički predlog ova tri komercijalna emitera, podnet Ministarstvu.
 
ANEM je, radeći na predlozima, posebno vodio računa o interesima lokalnih i regionalnih stanica, koje su u njegovom članstvu.

Tekst Strategije koji je usvojen na sednici Vlade 2. jula, pokazuje da su sledeći predlozi ANEMa uvaženi:

• mesto u multipleksima, u trenutku prestanka analognog emitovanja televizijskog signala, garantuje se samo emiterima sa važećim dozvolama za emitovanje;
• garantuje se primena istih nediskriminatornih uslova u pogledu kvaliteta, dostupnosti i naknada za sve emitere od strane budućeg operatora mreže, uz zasnovanost naknada na troškovnom principu i isključivanje mogućnosti uticaja operatora na sadržaj programa;
• uvažavanje prava i tržišnog položaja operatora sa važećim dozvolama je garantovano;
• nenaplaćivanje posebne naknade za simulkast je garantovano;
• održavanje servisnih zona iz postojećih dozvola za emitovanje je garantovano;
• ponuda istog protoka za sve programe u okviru multipleksa je garantovana.

ANEM će se i dalje, u okviru projekta monitoringa medijske scene, kao i kroz svoje aktivnosti javnog zalaganja, aktivno baviti procesom digitalizacije.

Više informacija:

Nacrt Strategije i Akcionog plana digitalizacije
Predlog RTV B92, TV Fox i Pink

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs