Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

25. 02. 2010

ANEMOVE SUGESTIJE ZA SISTEMSKE IZMENE KODEKSA PONAŠANJA EMITERA

Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera - Kodeks ponašanja emitera, koji je 2007. godine donela Republička radiodifuzna agencija (RRA),  predstavlja skup 13 posebnih opšte obavezujućih uputstava, koja regulišu raznovrsnu materiju u oblasti sadržaja programa radiodifuznih emitera. Nepostupanje po pravilima Kodeksa povlači za sobom sve sankcije koje može da izriče RRA na osnovu odredbi Zakona o radiodifuziji, uključujući i privremeno ili trajno oduzimanje dozvole.

Primena Kodeksa u praksi je pokazala da ovaj akt ima dosta nedostataka, da su mnoge odredbe nedovoljno precizne i da stvaraju konfuziju u njihovoj primeni, kao i da su neka rešenja loša i da guše slobodu medija. Želeći da doprinese otklanjanju ovih nedostataka, koji ugrožavaju i njegove članice i ostale emitere, ANEM je 25.02.2010. uputio dopis RRA, ukazujući na osnovne pravce potrebnih izmena Kodeksa.

Najvažniji predlozi ANEMA:

1.   u uvodnim odredbama drugačije odrediti pravni osnov - umesto pozivanjem na Zakon o radiodifuziji, pozvati se na odgovarajuće Ustavne odredbe, relevantne odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i na odredbe ratifikovane  Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji; pozivanje na Zakon o radiodifuziji i ostale relevantne propise koristiti u konkretnim uputstvima koja predstavljaju njihovu dalju razradu

2.    sva pojedinačna uputstva morala bi da imaju formu u kojoj se:

  • citira propis koji predstavlja pravni osnov uputstva;
  • kroz primere bliže upućuje na način na koji će Agencija tumačiti propis.

U tom smislu treba izmeniti Uputstvo 1. koje se odnosi na opšte obaveze emitera, kao i ostala uputstva, pri čemu se ne sme ići mimo ograničenja predviđenih zakonom i ne smeju nametati dodatna ograničenja mimo Ustava i ratifikovanih međunarodnih ugovora.

3.    na kraju Kodeksa, u odredbama koje regulišu njegovo sprovođenje, trebalo bi ukazati i na druga pravna sredstva predviđena zakonom; u slučajevima u kojima je za istu stvar predviđena krivična ili prekršajna odgovornost, ili odgovornost za naknadu štete, Agencija bi trebalo samo izuzetno, u slučaju grube ili ponovljene povrede, iste tretirati i kao osnov za izricanje svih vrsta mera koje ona može preduzimati

ANEM je ovim dopisom ukazao RRAu na potrebu izmena Kodeksa, s obzirom da se njegovim postojećim odredbama, elektronski mediji stavljaju u daleko teži položaj od ostalih medija, jer iz njega proističu prevelike obaveze i odgovornosti za emitere, koje drugi mediji nemaju. ANEM će u daljim razgovorima sa predstavnicima ove Agencije izneti svoje konkretne predloge za suštinsko poboljšanje Kodeksa.

Ovu ANEMovu aktivnost javnog zalaganja je podržao Civil Rights Defenders

  

Ceo dopis pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs