Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

03. 03. 2010

ANEMOVE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV RADIODIFUZNE „PIRATERIJE”

Jedan od osnovnih ciljeva za koje se ANEM zalaže, jeste uspostavljanje funkcionalnog tržišta, koje će omogućiti medijima da posluju pod ravnopravnim uslovima i u skladu sa ekonomskim principima. Među nekoliko najvažnijih razloga koji to sprečavaju, spada i veliki broj nelegalnih emitera, koji ekonomski višestruko ugrožavaju legalne emitere, naročito ometanjem signala i dampinškim cenama. Nadležna regulatorna tela do sada nisu uspela da se efikasno izbore sa ovim problemom zbog nedovoljnih zakonskih ovlašćenja i nedostatka podrške državnih organa, kako tvrde.

Radeći u interesu svojih stanica, ANEM konstantno traži načine za efikasno rešenje ovog pitanja. Pored konkretnog zalaganja za svoje stanice koje trpe posledice haosa u etru, ANEM je doprineo da jedna od Vladinih mera iz 2009. godine za pomoć medijima u uslovima krize, bude i pružanje asistencije državnih organa regulatornim telima u onemogućavanju rada emitera bez dozvole. Međutim, do ove saradnje nadležnih organa nije došlo, pa tako i u 2010. godini i dalje postoji veliki broj nelegalnih emitera.

Smatrajući izuzetno važnim da se ovaj problem reši efikasno i što pre, ANEM je 03.02.2010. godine poslao dopis ministru unutrašnjih poslova. U svom dopisu ANEM je tražio sastanak sa njim i naveo činjenice o brojnosti „piratskih stanica", ali i o stepenu i različitim vidovima ugroženosti njegovih članica i ostalih legalnih emitera zbog nedovoljne sposobnosti regulatornih tela da se sama izbore sa radiodifuznom „piraterijom", dajući istovremeno i predlog mogućeg zakonitog delovanja ministarstva i policije u rešavanju ovog problema - po osnovu krivičnih dela koja se vrše nelegalnim emitovanjem (čl. 149. st 2 KZRS i čl. 353. KZRS).

Nakon dopisa, 26.02.2010. godine, u prostorijama MUPa Srbije je održan sastanak predstavnika ANEMa sa ministrom unutrašnjih poslova, Ivicom Dačićem, kome je prisustvovao i Gospodin Milorad Veljović, direktor policije. Tema sastanka je bilo stanje u radiodifuziji, odnosno problem ANEMovih stanica i ostalih elektronskih medija, uzrokovan velikim brojem emitera bez dozvole koji ih svojim emitovanjem ozbiljno ugrožavaju. ANEM je od ministra Dačića zatražio asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova pri kontroli i zatvaranju piratskih radio i tv stanica. Nakon sastanka, MUP Srbije je izdao saopštenje u kojem stoji i da je ministar istakao spremnost MUP-a da pomogne u pronalaženju rešenja, naglasivši da je potrebno naći zakonsko uporište u kvalifikovanju ovog dela, uz uključivanje pravosudnih organa i tužilaštva i predstavnika RATEL-a i ANEM-a. Celo saopštenje MUPa možete videti ovde.

Na sastanku je dogovoreno da ANEM ministru dostavi spisak nelegalnih emitera koji ima RATEL, kako bi nakon toga mogle da počnu konsultacije ministarstva sa tužilaštvom, pravosudnim organima, kao i ANEMom i RATELom. ANEM je navedeni spisak dostavio ministru 03.03.2010, nakon čega se očekuju dalje konkretne aktivnosti MUP-a, uz aktivno učešće ANEMa u rešavanju problema narasle radiodifuzne „piraterije".

Ceo ANEMov dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova od 03.02.2010, možete videti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs