Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

07. 04. 2010

UČEŠĆE ANEMA NA SASTANCIMA U RRA I VLADI SRBIJE

ANEM je, u sklopu svojih aktivnosti javnog zalaganja za poboljšanje položaja emitera, učestvovao na dva značajna sastanka održana 07. aprila 2010, u Republičkoj radiodifuznoj agenciji i u Vladi Srbije. Na oba sastanka, ANEM je bio jedina pozvana medijska organizacija.

  • Sastanak u RRA: Republička radiodifuzna agencija je u sklopu javne rasprave o Nacrtu pravilnika o kablovskom emitovanju programa, održala 07.04.2010. sastanak, kome su prisustvovali predstavnici nadležnih organa i regulatornih tela: članovi Saveta RRA, predstavnici RATELA i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo; vodeći kablovski operatori; predstavnik RTSa; predstavnik OEBSa i predsednik ANEMa, Saša Mirković. Poziv ANEMu da prisustvuje ovom sastanku u RRA, usledio je nakon ANEMovog zvaničnog dopisa ovoj Agenciji od 19. februara 2010, koji je sadržao sugestije na Nacrt pravilnika o kablovskom emitovanju. ANEM je smatrajući izuzetno važnim da se ovo pitanje reguliše što pre i na što kvalitetniji način, tim dopisom iskoristio svoje pravo da da svoje mišljenje i primedbe na ovaj Nacrt. Na navedenom sastanku, raspravljalo se o izmenjenom tekstu Nacrta, sa usvojenim primedbama i predlozima medijskih organizacija i kablovskih distributera, ranije datim u javnoj raspravi. ANEM je na ovom sastanku, ostao kod svih svojih predloga za izmenu Nacrta, od kojih su neki prihvaćeni od strane RRA. Prema informacijama iz RRA, Nacrt Pravilnika bi uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Saveta RRA, koji će doneti svoju odluku o njegovom usvajanju i konačnom tekstu, a nakon toga će biti dostavljen i Vladi na saglasnost.
  • Sastanak u Vladi Srbije: Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je u okviru pripremnih aktivnosti procesa digitalizacije elektronskih medija u Srbiji, organizovalo 07.04.2010. sastanak u Vladi Srbije na temu "Izdavanje dozvola za televizije i broj regionalnih i lokalnih televizija i Digitalizacija". Ovom sastanku su, pored ANEMovih predstavnika, predsednika Saše Mirkovića i ANEMovog advokata Nebojše Samardžića, prisustvovali i predstavnici navedenog ministarstva, regulatornih organa RRA i RATELA, kao i Vojske Srbije. ANEMovo učešće na ovom sastanku je usledilo nakon ANEMovog dopisa Ministarstvu od 23.02.2010. koji je sadržao sugestije o temama koje bi morale predstavljati osnov jedne odgovorne javne politike na polju digitalizacije radiodifuzije, ali i izdatog saopštenja od 16.03.10, povodom raspisivanja Javnog konkursa RRA za izdavanje dozvola za emitovanje programa. Na sastanku se razgovaralo o toku priprema za proces digitalizacije, neophodnim aktivnostima nadležnih organa, kao i o potrebnoj sinhronizaciji njihovih postupanja. Na sastanku je ocenjeno da bi bilo dobro da svi prisutni, kao zainteresovane strane, budu u kontaktu, da razmenjuju neophodne podatke i da se po potrebi nalaze i ubuduće na sličnim sastancima. ANEM će, u okviru svojih aktivnosti javnog zalaganja za poboljšanje položaja emitera, nastaviti da direktno zastupa interese svojih članica i bori se za njihov što bolji i lakši prelazak na digitalno emitovanje programa. Jedan od načina za to jeste i učešće na ovakvim sastancima, kao i članstvo u radnoj grupi Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo za praćenje sprovođenja procesa digitalizacije, gde je ANEM u mogućnosti da neposredno zastupa svoje stavove i interese članica.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs