Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

26. 05. 2010

Učešće ANEMa na press konferenciji povodom sve većih i učestalijih pritisaka na lokalne medije

U organizaciji medijskog udruženja Lokal pres, u beogradskom Medija centru je 26. maja 2010. održana konferencija za štampu, povodom sve većih pritisaka kojima su izloženi lokalni mediji, naročito tokom aprila i maja 2010. Na konferenciji su govorili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja: Lokal presa, ANEMa, NUNSa i NDNVa.

U ime Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), na konferenciji je govorio predsednik udruženja, Saša Mirković, koji je istakao da država nema sluha za probleme sa kojima se mediji suočavaju i da su se posebno lokalni mediji našli u teškoj situaciji. On je naveo da je i veliki broj stanica u okviru ANEMa suočen sa različitim problemima, kako ekonomskim, jer je ekonomska kriza najviše pogodila lokalne medije, tako i sa pritiscima lokalnih moćnika i tajkuna. Mirković je rekao da je za poboljšanje takve situacije neophodna veća saradnja asocijacija. Potrebno je pronaći zajednički imenitelj za sve asocijacije i na taj način napraviti jedinstveni front za neophodne medijske reforme, izjavio je Mirković.

Predsednik Upravnog odbora Lokal presa, Dejan Miladinović, je naglasio da su lokalnim medijima opali prihodi od marketinga i da su izloženi dodatnim pritiscima privrednika, lokalnih vlasti, tužilaca i sudija. Apelovao je na ministarstva pravde i unutrašnjih poslova da novinare i ostale građane zaštite koliko i javne ličnosti.

Dragan Lazarević, advokat Lokal presa, je naveo da se u poslednja dva meseca povećao broj tužbi protiv lokalnih medija koje pokreću lokalni moćnici i funkcioneri. Rekao je da je posledica ovog pritiska uvođenje neke vrste autocenzure u redakcijama, što dovodi do nestanka slobodnog novinarstva.

Đorđe Vlajić, predsednik NUNSa, je napomenuo da se medijska sloboda osvajala na milimetre, a da se gubi na kilometre, što se posebno vidi u lokalnim medijima. On je naglasio da je nedopustivo da mediji koji ne pristaju da budu opštinski javni razglas, zbog toga budu žrtve zlovolje lokalnih moćnika. Naveo je da se vlast sve bahatije odnosi prema medijima,  što je nespojivo sa procesom demokratizacije društva.

Nedim Sejdinović, generalni sekretar NDNVa, je izrazio strah zbog gašenja lokalnih medija, ne zbog ekonomske krize, nego zbog pritisaka kojima su izloženi.

Press konferencija je završena čitanjem zajedničkog saopštenja svih učesnika konferencije, koje je kao protestno pismo upućeno kancelarijama OEBSa, Saveta Evrope i Evropske Komisije u Beogradu, organizaciji SEEMO iz Beča, Ministarstvu pravde RS, Ministarstvu kulture RS, predsedniku Vlade RS i predsedniku Srbije. Celo saopštenje možete pogledati u dodatku ispod.

Saopštenje

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs