Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

15. 06. 2010

USKORO PREPORUKE ZA FINANSIRANJE LOKALNIH MEDIJA

Na skupu "Finansiranje lokalnih medija u Srbiji", održanom 15. juna 2010. u beogradskom Medija centru, na kojem su učestvovali predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, NUNSa, ANEMa, Lokal presa; ministar kulture, Nebojša Bradić, ministar  za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Milan Marković i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), razgovarano je o raspodeli sredstava iz lokalnih budžeta lokalnim medijima. Oba ministra su podržala inicijativu NUNSa, ANEMa i Lokal presa za donošenje preporuke o načinu i kriterijumima raspodele sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za finansiranje lokalnih medija.

Na skupu je konstatovano da je pozicija lokalnih medija veoma teška i da tome doprinosi i činjenica da lokalne samouprave svoju obavezu da izdvajaju sredstva za finansiranje lokalnih medija u praksi sprovode na različite načine, pri čemu pojedini gradovi i opštine to uopšte ne čine. S obzirom da ne postoji zakonski jasno definisan način za raspodelu novca lokalnim medijima, prepušteno je lokalnim vlastima da same određuju način na koji će ispuniti svoju obavezu. To za posledicu ima nelojalnu konkurenciju, težak ekonomski položaj medija i pritisak na lokalne medije. Stoga je neophodno da se do donošenja Strategije razvoja medijskog sektora uputi preporuka lokalnim samoupravama kako da na legalan, zakonit način podele sredstva iz njihovih budžeta koja su već namenjena lokalnim medijima, zajednička je ocena svih učesnika ovog skupa. Uniformnošću tih kriterijuma će se doprineti većoj profesionalizaciji i većem kvalitetu javnog informisanja, ali i zaštiti lokalnih medija i novinara od eventualnih zloupotreba i samovolje lokalnih vlasti. Iako preporuka nije obavezujuća, očekuje se da će je veliki broj lokalnih samouprava prihvatiti i time pokazati visok stepen odgovornosti za funkcije koje obavljaju u javnom interesu.

Na skupu je dogovoreno da NUNS, ANEM i Lokal pres u što skorijem roku zajednički pripreme preporuku za finansiranje lokalnih medija, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koju će ova dva ministarstva i SKGO dostaviti lokalnim samoupravama.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs