Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

31. 05. 2010

Učešće ANEMa na press konferenciji povodom predstavljanja Publikacije „Vojvođanski mediji – politički kompromis ili profesionalno izveštavanje“

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je 31. maja 2010. organizovalo press konferenciju povodom prezentacije knjige „Vojvođanski mediji - politički kompromis ili profesionalno izveštavanje" u beogradskom Medija centru. Knjiga, u izdanju NDNVa, sadrži analize/istraživanja o vojvođanskoj medijskoj sceni, kroz tri dominantna aspekta: privatizaciju medija u Vojvodini i postprivatizacione procese, raspodelu frekvencija i piratske emitere, informisanje na jezicima nacionalnih manjina i deetatizaciju manjinskih medija. Na press konferenciji su govorili autori ove knjige Žužana Serenčeš i Siniša Isakov; Nedim Sejdinović, generalni sekretar NDNVa; predstavnici drugih medijskih i novinarskih udruženja: Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Nedim Sejdinović, generalni sekretar NDNVa, je prisutnima predstavio glavne teme izveštaja sadržanih u Publikaciji, naglašavajući da je knjiga proizvod dvogodišnje analize medijske scene u Vojvodini.

Žužana Serenčeš, autorka dva izveštaja „Privatizacija medija u Vojvodini i postprivatizacioni procesi" i „Informisanje na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini i deetatizacija" je rekla da je analiza pokazala da su ključni problemi koji karakterišu medijsku situaciju i dalje isti kao pre nekoliko godina (potpuna zamagljenost oko toga šta će se događati sa medijskom tranzicijom, pravni haos, zaustavljena privatizacija, itd.) i da se može konstatovati da je situacija sve gora (kontradiktorni zakoni, 70% medija u Vojvodini je pred stečajem, teška ekonomska kriza, postojeća neravnopravnost se još više povećala). Ona je naglasila da je 90% problema koji opterećuju medijsku scenu Vojvodine identično sa problemima koji opterećuju celu medijsku scenu u Srbiji.

Siniša Isakov, autor izveštaja „Dodela dozvola za emitovanje i piratski radio - Analiza dosadašnjeg procesa regulisanja radiodifuzije, dodele dozvola u AP Vojvodini i pojave piraterije", je, predstavljajući svoj izveštaj, naveo da je radio piraterija goruća tema i da piraterija utiče na ceo medijski sektor, jer legalnim emiterima direktno oduzima sredstva od oglašavanja, a da je ekonomska kriza ovaj problem još dodatno produbila. On je naglasio da država nema odgovarajući odgovor na ovu crnu zonu poslovanja, a da velikim nametima kao da pokušava da još više optereti medije koji legalno rade.

Saša Mirković, predsednik ANEMa, je rekao da je ovaj izveštaj o stanju u Vojvođanskim medijima bitan dokument i da se, iako je naslovljen samo na vojvođanske medije, može reflektovati i na celokupnu medijsku situaciju u Srbiji. On je naglasio da je piratsko emitovanje veliki problem i da ANEM nastoji da obezbedi održavanje šireg sastanka asocijacija, MUPa, RRA, RATELa i Tužilaštva, radi dogovora o budućoj zajedničkoj borbi protiv nelegalnih emitera. Istakao je da je još jedan važan problem i kašnjenje u pripremama za digitalizaciju, koje je pre svega posledica neimenovanja direktora JP Emisiona tehnika i veze, koje je operator mreže i multipleksa, zbog čega je ANEM 24.05. 2010. izdao Saopštenje kojim je zatevao od Vlade da bez daljih odlaganja imenuje direktora ovog javnog preduzeća. Predsednik ANEMa je posebno naglasio važnost donošenja medijske Strategije, koja treba da predstavlja dogovor vlasti i medija o pravcima razvoja medijskog sektora i da reši važna medijska pitanja koja još uvek predstavljaju problem i vojvođanskim i ostalim medijima.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNSa, je naveo da ima mnogo uzročnika medijskih problema. On je istakao da ekonomska kriza i dalje traje i da uzima svoj danak i da se ne zna koliki broj zaposlenih u medijima je dobilo otkaze, kao i da nikom od nadležnih organa nije palo na pamet da izrazi neku zabrinutost zbog gašenja medija. Naglasio je da medijska udruženja treba zajedničkim snagama da pojačaju svoj uticaj i da dogovorom odrede buduće pravce rešavanja ključnih problema.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs