Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

27. 09. 2010

ZAJEDNIČKI STAVOVI O USTANOVAMA JAVNOG RADIODIFUZNOG SERVISA NA REGIONALNOM NIVOU

Nakon četvrtog okruglog stola posvećenog izradi Nacrta medijske strategije, koji je održan u Beogradu 23.09.2010, ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres usaglasili su zajedničke stavove o preporuci za ustanovljavanje ustanova javnog radiodifuznog servisa na regionalnom nivou, koji su javno prezentovani na petom okruglom stolu u Beogradu 27.09.2010.

 

 

Zajednički stavovi o ustanovama javnog radiodifuznog servisa na regionalnom nivou

Preporuke iz Medijske studije predviđaju formiranje ustanova javnog radiodifuznog servisa na regionalnom nivou. Smatramo da je ovaj model neprihvatljiv, najmanje iz sledećih razloga:

  • podrazumeva formiranje novih ustanova javnog servisa, u situaciji u kojoj su i performanse postojećih ustanova javnog servisa nezadovoljavajuće;
  • podrazumeva finansiranje novoformiranih ustanova javnog servisa iz pretplate, odnosno na način koji zbog niske naplate ne garantuje stabilno finansiranje ni postojećih ustanova javnog servisa;
  • podrazumeva da se nove regionalne ustanove javnog servisa grade od stanica, koje su po slovu zakona trebalo da se privatizuju najkasnije do 31. decembra 2007. godine, odnosno kojima je nakon toga RRA trebalo da oduzme dozvole, tj. koje danas imaju dozvole samo zbog toga što država sama nije poštovala svoje zakone, čime se šalje pogrešna poruka o obaveznosti primene propisa u Srbiji;
  • problematičan je sa aspekta Ustavnih jemstava održavanja dostignutog nivoa ljudskih prava, kako u pogledu prava na slobodu izražavanja, tako i više u pogledu slobode preduzetništva, prava na jednak pravni položaj na tržištu, prava stečenih ulaganjem kapitala na osnovu zakona i prava svojine vlasnika komercijalnih medija.

Naš alternativni predlog za regionalnu i lokalnu radiodifuziju je sledeći:

1)           Hitno i oročeno okončanje privatizacije medija koji su još uvek u javnom vlasništvu.

2)           Problem viška elektronskih medija u odnosu na ono što to tržište može da izdrži, treba rešavati ne formiranjem novih regionalnih ustanova javnog servisa, ne novom nacionalizacijom, već merama koje će stimulisati konsolidaciju tržišta, koje će stimulisati ukrupnjavanja i fuzije na medijskom tržištu.

3)           Problem manjka kvalitetnih programa za regione i lokalne zajednice, i drugih programa koji se obično izjednačavaju sa javnim servisom, može se rešiti tako što će se proizvodnja i emitovanje takvih programa odrediti kao regulatorna obaveza (uslov kod izdavanja dozvola) za lokalne i regionalne komercijalne stanice. Za uzvrat, tim stanicama treba garantovati pristup kablovskim sistemima (must carry), niže naknade za dozvolu, korišćenje frekvencija, odnosno pristup multipleksu, finansijsku podršku za kvalitetne projekte i zaštitu od nelojalne konkurencije, bilo da je reč o nelojalnoj konkurenciji piratskih emitera ili nelojalnoj konkurenciji neprivatizovanih javnih medijskih preduzeća koja se finansiraju na način koji predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

4)           Neophodni su efikasni mehanizmi kontrole državne pomoći, koji bi sprečili da država shvaćena u najširem smislu, dakle lokalne samouprave i javna preduzeća, narušavaju konkurenciju na medijskom tržištu, tako što bi subvencije, odnosno marketinške budžete, usmeravale u medije u državnom vlasništvu, odnosno u „prijateljske medije".

5)           Implementacijom navedenih mera, u sadejstvu sa merama kojima bi se uredio sistem državnog sufinansiranja medijskih projekata i sistem državne podrške razvoju medijskog sektora, u Srbiji bi se mogli stvoriti uslovi za funkcionisanje medijskog tržišta, na kome bi investitori imali interes za učešće u postupcima medijskih privatizacija i u kojima bi te privatizacije mogle da budu uspešne.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs