Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 09. 2010

ANEMOV DOPRINOS REŠAVANJU PITANJA PRIVATIZACIJE MEDIJA

Privatizacija medija je medijsko pitanje o kojem vlast najviše ćuti. O njoj se samo čita u novinama ili čuje na nekim javnim skupovima, na kojima vlast ne iskazuje nikakav stav o tom pitanju. Iako je medijskim zakonima privatizacija medija propisana kao obavezna i morala je do kraja 2007. da bude završena, ni do danas nije do kraja sprovedena, zahvaljujući donošenju zakona iz drugih oblasti i njihovim kolizionim normama sa medijskim zakonima, ali i nedostatku volje vlasti da se ovaj proces završi.

Smatrajući da je od izuzetnog značaja za dalji razvoj medijskog sektora omogućavanje normalnog funkcionisanja medijskog tržišta, za šta je neophodan preduslov završetak procesa privatizacije medija da bi se uspostavili ravnopravni uslovi za sve koji na njemu učestvuju, ANEM je, u saradnji sa svojim Pravnim odeljenjem, advokatskom kancelarijom "Živković&Samardžić", uradio dokument koji predstavlja pregled dosadašnjeg procesa privatizacije medija i sadrži preporuke za dalje postupanje u ovoj oblasti. Dokument sadrži: Uvod sa kratkim prikazom razloga za nastanak ovog dokumenta; Pravni okvir za privatizaciju; Pravni okvir protiv privatizacije; Šta se zamera privatizaciji; Stvarni rezultati privatizacija; Preporuke. Ovaj Dokument je u skladu sa stavovima i zaključcima koje je ANEM, zajedno sa drugim udruženjima, iznosio na okruglim stolovima posvećenim izradi Nacrta Medijske strategije i dostavljen je Ministarstvu kulture, kao još jedan prilog ANEMa za dalji rad na Medijskoj stretagiji.

Ovu aktivnost javnog zalaganja je podržao Civil Rights Defenders

Dokument možete pročitati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs