Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

20. 10. 2010

SASTANAK SA NADLEŽNIM ORGANIMA O PREDLOGU PREPORUKA ZA UREĐENJE SISTEMA FINANSIRANJA LOKALNIH MEDIJA

Krajem avgusta 2010, ANEM, NUNS i Lokal pres su pripremili svoj predlog preporuka za uređenje sistema finansiranja lokalnih medija. Predlog su dostavili Ministarstvu kulture, Ministarstvu  za  državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvu finansija i SKGO-u, kako je dogovoreno na skupu „Finansiranje lokalnih medija", održanom  15.  juna  2010.  

Tim povodom, 20. oktobra 2010, u Ministarstvu kulture je organizovan zajednički sastanak predstavnika ova tri udruženja sa predstavnicima pomenutih nadležnih ministarstava i SKGO-a. Na sastanku je razgovarano o sadržaju samih preporuka, njihovom usklađivanju sa postojećim propisima i o načinima boljeg regulisanja procesa raspodele lokalnih budžetskih sredstava namenjenih finansiranju lokalnih medija, zaštiti konkurencije na medijskom tržištu i osiguranju transparentnosti samog procesa. Predstavnici nadležnih državnih organa i SKGO-a su se načelno saglasili sa preporukama, ali se u konstruktivnom razgovoru došlo i do korisnih rešenja za njihove korekcije, u smislu preciziranja pojedinih predloga i usklađivanja sa postojećim propisima. Dogovoreno je da medijska udruženja urade i revidiranu verziju preporuka u skladu sa onim što je usaglašeno na tom sastanku. ANEM je, u saradnji sa Lokal presom i NUNSom, pripremio preciziran predlog preporuka i dostavio ga ministarstvima i SKGO-u 4. novembra 2010. 

Ove preporuke treba da pomognu da se, do donošenja Medijske strategije, uredi sistem finansiranja lokalnih medija i ujednači praksa lokalnih samouprava u ovoj oblasti, a sve u funkciji boljeg ostvarivanja njihove zakonske obaveze da se staraju i obezbeđuju uslove za javno informisanje u svojoj lokalnoj sredini. One sadrže rešenja koja ne zadiru u nadležnosti lokalne samouprave, ali istovremeno obezbeđuju transparentnost procesa raspodele lokalnih budžetskih sredstava namenjenih medijima, onemogućavaju nelojalnu konkurenciju i podstiču kvalitet javnog informisanja na lokalnom nivou.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Jan (01. 12. 2010, 11:08:33) pošalji odgovor

    Treba privatizovati medije

    Kada ćemo prestati da finansiramo medije i tako rasteretiti ionako plitak džep građana, odnosno kada će se već svi mediji privatizovati i nećemo imati ni pretplate a ni izdvajanja od ukupnog budžeta za njih, jer ionako se gotovo svi mediji održavaju na političkoj podršci i volji.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs