Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

25. 11. 2010

Izveštaj sa PRESS KONFERENCIJE ANEMa

Zašto još uvek nije formirana Komisija za autorsko i srodna prava?

Zalažući se za poboljšanje položaja emitera na medijskoj sceni, ANEM je, u okviru svojih aktivnosti javnog zalaganja, organizovao press konferenciju, 25. novembra 2010. godine u beogradskom Medija centru, posvećenu pitanju (ne)formiranja Komisije za autorsko i srodna prava. Na konferenciji se govorilo o posledicama toga što Komisija za autorsko i srodna prava još nije formirana uprkos zakonskoj obavezi Vlade da to učini najkasnije u maju 2010. godine. Naime, prema novom Zakonu o autorskom i srodnim pravima, koji je stupio na snagu 24.12.2009. godine, predviđeno je osnivanje ove Komisije kao stručnog tela ovlašćenog da daje mišljenje o predlozima tarifa kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava, u slučajevima kada pregovori između ovih organizacija i reprezentativnih udruženja korisnika predmeta njihove zaštite ne rezultiraju pisanim sporazumom o tarifi. Kako su pregovori u skladu sa novim zakonom odavno završeni, a sporazumi sa mnogim korisnicima, među njima i sa emiterima, nisu postignuti, ceo proces utvrđivanja tarifa je blokiran, jer Vlada još uvek nije formirala Komisiju. Zbog toga se, ni skoro godinu dana nakon stupanja na snagu, Zakon ne može primeniti u potpunosti, što ima negativne posledice, kako za emitere, tako i za kolektivne organizacije. Organizovanjem ove konferencije, ANEM je želeo da još jednom, ovoga puta sa ostalim učesnicima konferencije, uputi javni zahtev Vladi Republike Srbije da ispuni svoju zakonsku obavezu i bez daljih odlaganja imenuje članove ove Komisije, omogućavajući tako nesmetanu primenu Zakona. Na ovoj press konferenciji su govorili: Slobodan Kremenjak, advokat ANEMa; Saša Mirković, predsednik ANEMa; Petar Đurić, direktor OFPSa (Organizacija proizvođača fonograma Srbije); Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJa (Organizacija muzičkih autora Srbije) i Živorad Ajdačić, predsednik UO PIa (Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora).

Saša Mirković, predsednik ANEMa je u uvodnoj reči objasnio važnost organizovanja ove konferencije za emitere u Srbiji, koji su od novog Zakona očekivali da će doneti poboljšanja i uvođenje reda u oblasti naplaćivanja tarifa kolektivnih organizacija, što se još nije ostvarilo zbog neimenovanja Komisije. Nije se, međutim, očekivalo da će Vlada biti ta koja ne poštuje Zakon i propisane rokove. Mirković je istakao da je u postupku utvrđivanja tarifa po novom Zakonu, ANEM bio priznat kao reprezentativno udruženje emitera, kao jednog od korisnika i da pregovori, ni sa SOKOJ-em, ni sa OFPS-om/PI-em nisu rezultirali sporazumom, a kako Komisija još nije imenovana, nemoguće je konačno utvrditi nove tarife. Posledica toga je da se i danas, nakon skoro godinu dana od stupanja na snagu ovog Zakona, primenjuju stare tarife, koje su organizacije donele samostalno, prema starom zakonu i koje su i bile predmet sporenja između emitera i kolektivnih organizacija. On je podsetio da je ANEM, još 12. avgusta 2010. godine, svojim saopštenjem zahtevao od Vlade da bez daljih odlaganja imenuje članove Komisije, što Vlada do danas nije učinila. Jedan od razloga za donošenje novog Zakona bilo je nezadovoljstvo korisnika arbitrarnošću u postupku utvrđivanja tarifa, koji je trebalo da reši ovaj problem, ali kako je blokirana njegova primena, problem u praksi i dalje nije rešen. Zato tražimo od Vlade da bez odlaganja ispuni svoju obavezu i imenuje Komisiju za autorsko i srodna prava, rekao je Mirković.

Slobodan Kremenjak, advokat ANEMa, je govorio o tome koja je uloga Komisije za autorsko i srodna prava, zašto je ona bitna i za kolektivne organizacije i za korisnike predmeta njihove zaštite i koje su posledice njenog neformiranja. Zakon predviđa da, ukoliko kolektivne organizacije i emiteri ne postignu dogovor o visini tarifa, predloge tarifa utvrđuju Upravni odbori koletivnih organizacija i dostavljaju ih na mišljenje Komisiji, koja ocenjuje da li je tarifa doneta u skladu sa pravilima propisanim Zakonom. Ukoliko je njeno mišljenje pozitivno, ta tarifa postaje važeća nakon objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, a ako nije, pregovori se ponavljaju. Kremenjak je istakao da je naročito važan način na koji će ova Komisija prvi put odlučivati, jer će njena odluka biti na neki način model za ubuduće i olakšaće naredne pregovore. On je naveo da su i kolektivne organizacije i ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera kao korisnika, ispunili sve svoje obaveze predviđene novim Zakonom. Takođe, prema informacijama koje imamo, Zavod za intelektualnu svojinu je dostavio Vladi predlog članova Komisije u predviđenom roku, dok je Vlada ta koja prolongira proces formiranja Komisije.

Petar Đurić, direktor OFPSa  je rekao da je trenutna situacija apsurdna, jer sve strane trpe štetu. Svi čekaju novu tarifu, a proces je blokiran neimenovanjem Komisije od strane Vlade. OFPS nije u mogućnosti da kao ranije, imajući u vidu ekonomsku krizu, izađe u susret emiterima, jer je sada obavezan da sve definiše kroz jedinstvenu tarifu sa PI, koja zbog ove situacije i dalje nije konačno utvrđena. Istakao je da je OFPS, zajedno sa PI, ispunio sve svoje zakonske obaveze, ali da sa mnogim korisnicima, među njima i emiterima, nisu postignuti sporazumi i da je zato veoma važno da Komisija što pre bude formirana. Izrazio je zabrinutost da će prolongiranje ove situacije uticati na poslovanje i emitera i organizacija, koji moraju unapred da planiraju i svoje prihode i svoje troškove, što im je zbog ove blokade onemogućeno. On se pridružio zahtevu da Vlada bez odlaganja imenuje Komisiju.

Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJa je naveo da nepostojanje Komisije stvara nepotreban pravni vakuum i štetu autorima muzike, jer nivo naplate opada, a dugovi korisnika se uvećavaju. Naglasio je da se SOKOJ zalaže za primenu Zakona o autorskom i srodnim pravima kojim su jasno određeni parametri pomoću kojih treba da se odredi tarifa, a da trenutno stanje u kome se ne zna kolika treba da bude tarifa u skladu sa tim parametrima, ne odgovara ni korisnicima ni vlasnicima muzičkih dela. Upozorio je da treba voditi računa o sastavu i strukturi Komisije koja za članove treba da ima relevantne stručnjake, a ne predstavnike organizacija ili emitera. On je najavio da će se SOKOJ, ako se dogodi da za člana Komisije bude imenovan predstavnik Javnog servisa ili bilo kog drugog korisnika, žestoko protiviti toj odluci i da će osporavati kredibilitet takve Komisije.

Živorad Ajdačić, predsednik UO PIa smatra da ova konferencija za štampu treba da da veliki podstrek rešavanju pitanja naplate tarifa, koje jeste i deo pitanja ispunjavanja međunarodno definisanih obaveza Srbije u oblasti poštovanja intelektualne svojine. Naveo je da je organizacija PI pre sedam dana uputila zahtev Vladi, Ministarstvu za nauku i Zavodu za intelektualnu svojinu da se u najkraćem roku donese rešenje o imenovanju članova Komisije, koja treba da izvrši svoje obaveze da bi kolektivne organizacije mogle da rade u skladu sa Zakonom. On se takođe složio da Komisija u svom članstvu ne može imati lica koja predstavljaju korisnike ili organizacije, već samo stručna lica.

Svi učesnici konferencije, ANEM, SOKOJ, OFPS i PI, su uputili zajednički javni zahtev Vladi da bez odlaganja imenuje Komisiju za autorsko i srodna prava i tako odblokira primenu Zakona, kao i da za članove ovog tela izabere kompetentne stručnjake koji nisu interesno vezani ni za kolektivne organizacije, ni za korisnike ili njihova udruženja. Predstavnici prisutnih organizacija su se dogovorili da objave i zajedničko saopštenje s istim zahtevom, kako bi dodatno uticali na Vladu da ispuni svoju zakonsku obavezu i time spreči dalju štetu i za korisnike i za kolektivne organizacije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs