Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

02. 12. 2010

Sastanak sa nadležnim organima posvećen borbi protiv radiodifuzne „piraterije“

Nerešen problem radiodifuzne „piraterije" jedan je od važnih uzroka koji sprečavaju uspostavljanje ravnopravnih uslova na medijskom tržištu i normalno funkcionisanje medija u Srbiji. Teškoće u rešavanju ovog problema, između ostalog, vezane su za nedovoljna ovlašćenja regulatornih tela da se sama izbore sa radiodifuznom „piraterijom", ali i za izostanak sinhronizovane akcije svih nadležnih organa koji imaju ingerencije u ovoj oblasti.

Nastavljajući da traži načine za efikasno rešenje ovog problema, ANEM je inicirao i organizovao sastanak posvećen ovoj temi, koji je održan 2. decembra 2010. u Beogradu. Na sastanku je, pored predstavnika ANEMa, učestvovalo 17 predstavnika nadležnih institucija i organa: RATELa, RRA, MUPa, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, Ministarstva trgovine i usluga i Pokrajinskog sekretarijata za privredu (Sektor za saobraćaj i telekomunikacije). Cilj sastanka je bio okupljanje svih nadležnih organa - regulatornih tela i relevantnih državnih organa, radi postizanja dogovora o sprovođenju organizovanih aktivnosti koje bi dale trajnije rezultate u borbi protiv radiodifuzne „piraterije". Na skupu je konstatovano da nelegalni emiteri nanose višestruku štetu, kako emiterima sa legalnim dozvolama, tako i državi; da ovaj problem do sada nije bilo moguće efikasno rešiti zbog ograničenih ovlašćenja regulatornih tela i nepostojanja organizovane podrške nadležnih državnih organa; da su i pored toga, određeni rezultati postignuti, jer je u poslednjih nekoliko meseci smanjen broj nelegalnih emitera, ali da problem i dalje postoji; da nedavno usvojeni Zakon o elektronskim komunikacijama uvodi nove mogućnosti za efikasno suzbijanje nelegalnog emitovanja, ali da i pre njegove pune implementacije postoje mehanizmi koji mogu doprineti uspešnom rešavanju ovog problema. Svi učesnici su razmenili informacije o aktivnostima koje njihove institucije preduzimaju u okviru svojih nadležnosti u ovoj oblasti, kao i o njihovim rezultatima. Zaključeno je da pojedinačne akcije nisu dovoljne za efikasno rešavanje ovog problema. Zbog toga je dogovoreno da se ubuduće koordiniraju i sinhronizuju aktivnosti nadležnih organa i regulatornih tela, a svi prisutni učesnici su izrazili spremnost i volju da, u okviru svojih ingerencija i u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, doprinesu zaustavljanju i sprečavanju nelegalnog emitovanja.

Zaključci ovog sastanka biće prezentovani uskoro na ANEMovoj pres konferenciji posvećenoj ovoj temi.

Povezane vesti: 

ANEMove aktivnosti u borbi protiv radiodifuzne "piraterije"

Problem sa piratskim stanicama: ANEMov dopis i ogdovor RATELa

ANEM i NUNS uputili javni poziv za efikasnije gašenje nelegalnih emitera

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs