Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

02. 12. 2010

Učešće ANEMa u javnoj raspravi o podzakonskom aktu za sprovođenje procesa digitalizacije

Javne konsultacije o Predlogu pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje TV programa i pristupu multipleksu

Proces digitalizacije je izuzetno važan tranzicioni proces za elektronske medije. Strategijom prelaska na digitalno emitovanje RTV programa u Republici Srbiji, predviđeno je da je za TV program datum tog prelaska 04.04.2012. godine, a Akcionim planom uz Strategiju su utvrđene aktivnosti svih nadležnih organa i institucija u ovom procesu. Jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje digitalizacije jeste stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira, a u okviru toga i donošenje relevantnih podzakonskih akata koji su predviđeni Akcionim planom. Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestričkoj digitalnoj radiodifuziji spada u red najvažnijih. Stoga je ANEM, zastupajući interese svojih članica, učestvovao u javnim konsultacijama o Predlogu ovog Pravilnika, koje sprovodi Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. 

ANEM je svoje sugestije i komentare na Predlog pravilnika dostavio 02. decembra 2010. godine Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID). Osnovne sugestije se odnose na sledeće: neophodno je razjašnjenje nadležnosti za izradu Predloga pravilnika - MTID ili Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL), kao i informisanje javnosti o tome čiji je ovo Predlog pravilnika; neprihvatljivo je smanjenje garantovanog protoka sa najmanje 3 Mbps na najmanje 2 Mbps po pojedinačnom televizijskom programu i propuštanje da se utvrdi princip raspodele eventualno dodatno raspoloživog prostora u multipleksu; neprihvatljivo  je rešenje da uslove i postupak izdavanja dozvola za emitovanje programa nakon prelaska na digitalno terestričko emitovanje svojim aktom uređuje RATEL, jer je izdavanje dozvola za emitovanje programa u nadležnosti RRA i regulisano je Zakonom o radiodifuziji; neprihvatljivo je i nametanje obaveze svim emiterima da bez naknade učestvuju u promociji procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa.

U svom dopisu, ANEM je sugerisao Ministarstvu da je neophodno uskladiti Predlog pravilnika sa drugim važećim propisima i sprovesti dodatne konsultacije sa zainteresovanim stranama kako bi se izbeglo usvajanje Pravilnika koji bi bio neprimenljiv.

ANEMov dopis MTID-u možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs