Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

24. 12. 2010

ANEMOVE PRIMEDBE I SUGESTIJE NA NACRT NOVOG ZAKONA O OGLAŠAVANJU

Ministarstvo trgovine i usluga je krajem novembra objavilo, a 6. decembra 2010. godine na okruglom stolu i predstavilo svoj tekst Nacrta novog Zakona o oglašavanju. Svoje pisane primedbe i sugestije na Nacrt zakona o oglašavanju, ANEM je Ministarstvu trgovine i usluga dostavio 24. decembra 2010. godine. Nakon prijema dopisa, Ministarstvo trgovine i usluga je obavestilo ANEM da će, pošto prouči ove primedbe i sugestije, zvati predstavnike Asocijacije na sastanak.

Suština ANEMovih primedbi i sugestija koje se odnose na Nacrt Zakona o oglašavanju su: 

1) Određene definicije treba učiniti preciznijim i vernijim Direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama, koja je služila kao osnovni izvor za izradu ovog Nacrta. ANEM je u svom dopisu dao i predloge konkretnih definicija pojmova kao što su: audiovizuelna medijska usluga, uređivačka odgovornost, pružalac medijskih usluga, televizijski program, audiovizuelna medijska usluga na zahtev i audiovizuelna komercijalna komunikacija.

2) Trebalo bi jasno izdvojiti audiovizuelne medijske usluge na zahtev, na koje bi se primenjivala samo opšta pravila o oglašavanju, shodno odredbi člana 9. Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, a za način, na koji treba primeniti ta opšta pravila o oglašavanju, date su konkretne preporuke.

3) Radio ne bi trebalo stavljati u audiovizuelne medijske usluge, budući da on to nije. Radio bi trebalo izdvojiti u poseban deo zakona, a deo koji se tiče audiovizuelnih komercijalnih komunikacija rasteretiti odredbi i definicija koje se tiču radija. U navedenom smislu, posebno u odnosu na komercijalni radio, pravila bi trebalo liberalizovati, za šta su date konkretne preporuke. S druge strane, na oglašavanje na radiju javnih radiodifuznih ustanova, radio stanica civilnog sektora i radio stanica lokalne ili regionalne zajednice do njihove privatizacije, treba shodno da se primenjuju ograničenja predviđena ovim zakonom za televizijsko oglašavanje javnih radiodifuznih ustanova, televizijskih stanica civilnog sektora i televizijskih stanica lokalne ili regionalne zajednice do njihove privatizacije.

4) U pogledu novih oglašivačkih tehnika (podeljeni ekran, virtuelno sponzorstvo), trebalo bi se vernije držati propisanog u Commission interpretative communication on certain aspects of the provisions on televised advertising in the "Television without frontiers" Directive (2004/C 102/02), za šta su date i konkretne preporuke.

5) Kako bi se očuvala prepoznatljivost javnog servisa i njegova funkcija, kao i konkurentnost komercijalnih medija, ANEM smatra da u član 49. Nacrta treba dodati novi stav da glasi: TV oglašavanje, odnosno TV prodaja, u programima javnih radiodifuznih ustanova, televizijskih stanica civilnog sektora i televizijskih stanica lokalne ili regionalne zajednice do njihove privatizacije, emituje se isključivo između pojedinih emisija.           

6) ANEM smatra apsolutno neprihvatljivim zakupljene termine za političko oglašavanje u programima javnih radiodifuznih ustanova, televizijskih stanica civilnog sektora, kao i televizijskih stanica lokalne ili regionalne zajednice do njihove privatizacije, i u tom smislu bi trebalo promeniti član 107. Nacrta.

Ceo dopis možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs