Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 12. 2010

Sugestije ANEMa za prilagođavanje važećih dozvola za emitovanje programa uslovima digitalnog zemaljskog emitovanja signala

ANEM je 30. decembra 2010. dostavio Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, RRA i RATELu, svoje pisane sugestije za prilagođavanje važećih dozvola za emitovanje programa uslovima digitalnog zemaljskog emitovanja signala. Prilagođavanje dozvola je predviđeno Akcionim planom Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje RTV programa, kao jedna od aktivnosti u IV kvartalu 2010. Prema Planu, to treba da bude urađeno na način koji ne dira u programski aspekt, ne menja servisnu zonu i ne skraćuje rok važenja dozvola, a u skladu sa Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje RTV programa i pristupu multipleksu u zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji.

Smatrajući da je za emitere veoma važno kako će se ova aktivnost sprovesti, a da postoje već sada prepoznati mogući problemi u ovoj oblasti, ANEM je blagovremeno dostavio ovaj dopis nadležnim organima, zastupajući interese svojih članica.

Osnovno iz ANEMovih sugestija:

  • Izdavanje dozvola za emitovanje programa je u nadležnosti RRA i regulisano je Zakonom o radiodifuziji. Stoga je neprihvatljivo da nakon prelaska na digitalno emitovanje programa ovo pitanje uređuje RATEL, svojim aktom, kako stoji u Predlogu pravilnika koji reguliše taj prelazak i pristup multipleksu, na šta je ANEM podneo primedbe Ministarstvu u svom dopisu od 02.12.10.
  • Prilagođavanje dozvola ne podrazumeva izmene važećih dozvola, već samo zamenu dozvola za radiodifuzne stanice, kao delova jedinstvenih dozvola za emitovanje programa, dozvolama za pristup multipleksu, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji.
  • Kako proizilazi iz Studije izvodljivosti i idejnog projekta radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji Republike Srbije, predstavljenim u RATELu 15.12.2010, očigledno je da postoji problem neodrživosti postojećih servisnih zona iz važećih dozvola, posebno u odnosu na lokalne emitere, koga je neophodno što pre rešiti.
  • Stoga je potrebno hitno otpočinjanje konsultacija i pregovora između imalaca dozvola i RRA, uz aktivno učešće RATELa i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, o sledećem:

a) produžavanju važnosti izdatih dozvola za emitovanje, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji

b) uvođenju prihvatljivih regulatornih obaveza kao uslova produžavanja važnosti izdatih dozvola, kroz obavezujuća ili opšte obavezujuća uputstva; tim uputstvima bi se duže važenje izdatih dozvola, koje bi iz tehničkih razloga imale šire servisne zone, uslovilo prihvatanjem regulatorne obaveze da se ne zloupotrebljava širenje zone, odnosno stimulativnim merama za konsolidaciju tržišta.

Suština ovih pregovora jeste u sprečavanju mogućih ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju medijskog sistema nakon digitalne tranzicije - ili neravnopravnog položaja lokalnih i regionalnih emitera ili daljeg gašenja medija ili nekontrolisane medijske koncentracije i stvaranja monopolističkih uticaja na javno mnenje.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (13. 01. 2011, 13:34:55) pošalji odgovor

    Odziv na razumne sugestije

    Kako je moguce da na ove vase vazne i razumne sugestije, a narocito na onu koja se odnosi na stvarni problem neodrzivosti postojecih servisnih zona iz vazecih dozvola, posebno u odnosu na lokalne emitere, nema do danas nikakvih javnih reakcija ili komentara nadleznih organa, organizacija i drugih institucija?

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs