Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

28. 01. 2011

ANEMOVA INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

Kolizija propisa se najčešće koristi kao opravdanje za nezavršetak procesa privatizacije medija. Iako je medijskim zakonima predviđeni rok za okončanje privatizacije bio 31. decembar 2007, taj proces je zaustavljen donošenjem niza propisa koji nisu medijski. To su Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o glavnom gradu i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Pored toga i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina sadrži odredbe u suprotnosti sa Ustavom i medijskim zakonima.

ANEM smatra da je za razvoj medijskog sistema veoma bitno uspostavljanje funkcionalnog medijskog tržišta, za šta je neophodno kreirati ravnopravne uslove za sve njegove učesnike, što u postojećim okolnostima paralelnog funkcionisanja privatnih i neprivatizovanih medija, sa nejednakim položajem na štetu privatnih, nije moguće ostvariti. ANEM je stoga, u saradnji sa svojim Pravnim Odeljenjem, advokatskom kancelarijom „Živković &Samardžić", 28.01.2011, podneo Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba navedenih zakona, za koje smatra da nisu u saglasnosti sa Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

U međuvremenu, do donošenja odluke Ustavnog suda, ANEM će nastojati da i na druge načine, a naročito učešćem u izradi Medijske strategije, doprinese stvaranju povoljnog regulatornog okvira i okruženja za razvoj medija.

Ovu aktivnost javnog zalaganja je podržao Civil Rights Defenders

 

Inicijativa ANEMa Ustavnom sudu se nalazi ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs