Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

20. 06. 2011

Preporuke jedinicama lokalne samouprave u vezi sa usmeravanjem i raspodelom budžetskih sredstava namenjenih sistemu javnog informisanja

ANEM, NUNS i Lokal pres su tokom poslednjih godinu dana održali više konsultacija sa  predstavnicima Ministarstva kulture, Ministarstva  za  državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija i SKGO o načinima na koji bi se sistem finansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava mogao urediti, a krajem avgusta 2010. ova medijska i novinarska udruženja pripremila su i dostavila ministarstvima konkretan predlog preporuka za uređenje sistema finansiranja lokalnih medija kojima bi se uspostavio sistem raspodele ovih budžetskih sredstava na projektnoj osnovi i na transparentan i nediskriminatoran način.

Kao rezultat ovih zalaganja udruženja, dva nadležna ministarstva, Ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, uputila su lokalnim samoupravama svoje preporuke bazirajući ih u velikoj meri upravo na predlozima udruženja. Ove preporuke su dostupne na internet sajtu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Međutim, iako ove preporuke predstavljaju pomak u dobrom pravcu samom činjenicom da su ih nadležna ministarstva objavila i poslala jedinicama lokalne samouprave i zato što predstavljaju prvi pokušaj da se sistem budžetskog finansiranja medija uredi na projektnoj osnovi, prema mišljenju udruženja, one su nedovoljan korak i suštinski se bitno razlikuju od preporuka koje su naša udruženja predlagala.

Ključni problem teksta objavljenih preporuka, ogleda se u činjenici da su one, i pored toga što su već po samoj svojoj prirodi neobavezujuće, dodatno relativizovane na taj način što se ne primenjuju na sva davanja za javno informisanje iz lokalnih budžeta, već samo na njihov unapred neutvrđeni deo. Na ovaj način ostavlja se prostor da se mediji, kao i do sada, finansiraju i mimo konkursa, mimo jasnih i unapred utvrđenih kriterijuma i u netransparentnim postupcima, uz dalje narušavanje slobodne konkurencije na tržištu i favorizovanje poslušnih medija i medija nad kojima lokalne samouprave po osnovu vlasništva ili po kojem drugom osnovu ostvaruju kontrolu. Takođe, ove preporuke, protivno sugestijama udruženja, predviđaju da su članovi Komisija koje će odlučivati o raspodeli sredstava nužno i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave, što ozbiljno dovodi u pitanje nezavisnost i autonomiju samih Komisija.

Iz tog razloga su ANEM, NUNS i Lokal pres reagovali saopštenjem, u kojem su istakla ozbiljne rezerve u pogledu sadržaja tog dokumenta.

ANEM, NUNS i Lokal pres će nastaviti da se zalažu za uređenje sistema finansiranja informisanja na lokalnom nivou kroz uspostavljanje sistema raspodele budžetskih sredstava na projektnoj osnovi i kroz transparentne i nediskriminatorne procedure i na takav način koji će podsticati razvoj lokalnih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs