Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

11. 08. 2011

MIŠLJENJE ANEMA O PREDLOGU PRAVILNIKA O TEHNIČKIM ZAHTEVIMA

Učestvujući u javnim konsultacijama o Predlogu pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama, ANEM je 11. avgusta 2011. dostavio Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva svoje pisano mišljenje o Predlogu ovog Pravilnika.

Smatrajući da bi ovaj Pravilnik, ukoliko bi bio usvojen u predloženom tekstu, ozbiljno doveo u pitanje ostvarivanje Ustavom zajemčenih prava na zaštitu podataka o ličnosti, slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu medija i pravo na obaveštenost, ANEM je u svom dopisu predložio Ministarstvu da povuče Predlog pravilnika, odnosno da pripremi novi, koji bi u punoj meri uvažio ustavno jemstvo tajnosti pisama i drugih sredstava komuniciranja, ali i druga osnovna ljudska prava koja pri izradi Predloga nisu bila u dovoljnoj meri uzeta u obzir.

ANEM smatra da Predlog pravilnika predviđa preširoka ovlašćenja za presretanje elektronskih komunikacija i nejasna pravila o tome ko i pod kakvim uslovima ima pravo da pristupa podacima o elektronskim komunikacijama koje operatori zadržavaju, što predstavlja pretnju za poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava, a posebno prava na slobodu izražavanja, budući da, između ostalog, ograničavaju pravo medija i novinara da efikasno štite poverljivost svojih izvora.

Osnovne primedbe ANEMa na Predlog pravilnika se odnose na sledeće:

  • usvajanjem Pravilnika u predloženom tekstu posebno bi bilo ugroženo ostvarivanje prava na novinarsku tajnu iz člana 32. Zakona o javnom informisanju, jer bi njime bio ostavljen prostor za otkrivanje podataka u vezi sa izvorom informacije u svakom slučaju, a ne samo u slučajevima predviđenim Zakonom. To bi ugrozilo i pravo svakog građanina da bude istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavan o pitanjima od javnog značaja, kao i ostvarivanje funkcije medija u demokratskom društvu
  • odredbe Predloga Pravilnika kojima se ustanovljava nacionalni monitoring centar koji obavlja poslove aktiviranja i upravljanja merom tajnog nadzora elektronskih komunikacija, a koji se poveravaju Bezbednosno-informativnoj agenciji, krajnje  su neprihvatljive i u izričitoj suprotnosti sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama koje regulišu postupak za izvršavanje zakonitog presretanja elektronskih komunikacija i zakonitog pristupa zadržanim podacima

Pored navedenog, ANEM se pridružio primedbama Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojima je posebno ukazano i na neprihvatljivost uređivanja tajnog nadzora lokacije korisnika, odnosno lokacije mobilne terminalne opreme, ali i na brojne druge nejasnoće i propuste u Predlogu pravilnika, koje je neophodno otkloniti pre njegovog usvajanja.

Mišljenje ANEMa o Predlogu navedenog Pravilnika pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs