Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

09. 09. 2011

Aktivnosti na sprečavanju rada nelegalnih radiodifuznih emitera

Devet meseci nakon što je organizovao sastanak i press konferenciju, kojima je inicirao sprovođenje koordiniranih i sinhronizovanih akcija regulatornih tela (RRA, Ratela) i nadležnih državnih organa (Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Pokrajinskog sekretarijata za privredu) u borbi protiv "radiodifuzne piraterije", ANEM na osnovu praćenja tih aktivnosti i informacija koje je dobio od nadležnih organa, sumira rezultate te borbe, koji izgledaju ovako:

Prema najnovijim podacima Ratela, u Srbiji ima 56 nelegalnih FM i TV radio stanica koje neovlašćeno koriste radio-frekvencijski spektar. Ratel kontinuirano preduzima odgovarajuće mere za otkrivanje ovakvih stanica, prekidanje njihovog rada, a pokrenuo je i odgovarajuće postupke za sankcionisanje imalaca navedenih radio stanica. Spisak nelegalnih emitera se nalazi na sajtu Ratela.

Tržišna inspekcija pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede takođe je, u skladu sa dogovorom sa sastanka od 02.12.2010, sprovela niz aktivnosti učestvujući u zajedničkoj akciji na sprečavanju rada "piratskih" radio stanica, o čemu je svojim dopisom 05.09.2011. obavestila ANEM. Tržišna inspekcija je u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a na osnovu dopisa i priložene dokumentacije koju je dobila od RRA, izvršila inspekcijske nadzore kod oglašivača koji se oglašavaju preko 12 "piratskih" radio stanica. Kontrola je izvršena kod 81 oglašivača, pri čemu je doneto 10 rešenja o zabrani oglašavanja, podneto 20 zahteva nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka i zatečeno jedno lice koje se oglašava a nije registrovano za obavljanje deletnosti, protiv koga je takođe pokrenut sudski postupak. U dopisu se dalje navodi  da su prilikom sprovođenja kontrola oglašivači upoznati sa činjenicom da je prenosilac njihovih oglasnih poruka "piratska radio stanica", te je većina prestala sa oglašavanjem u toku inspekcijskog nadzora. Pored navedenog, u kontrolama je uočeno da određene "piratske radio stanice" oglašavaju i sprovode kvizove prevarnog tipa, s čim je upoznat "Telekom Srbija" AD, nakon čega je obustavio dalje pružanje usluge "telefonske veze sa dodatnom cenom" privrednim subjektima koji se oglašavaju na "piratskim radio stanicama".

Prema informacijama koje ANEM poseduje, ostali nadležni organi takođe aktivno učestvuju u zajedničkoj akciji na onemogućavanju rada nelegalnih radiodifuznih emitera, svako u okviru svojih ovlašćenja, a posebno MUP i Republičko javno tužilaštvo. Do septembra 2011. godine, ukupno u 65 predmeta, protiv više od 65 lica su pokrenute istražne radnje ili su podneti optužni predlozi (u 2010. u 29 predmeta, a u 2011. u 36 predmeta) i to za krivično delo nedozvoljenog obavljanja delatnosti iz čl. 353 KZRS. Primenu ovog člana Krivičnog zakonika, za efikasno sprečavanje rada nelegalnih emitera, ANEM je sugerisao još u februaru 2010, u svom dopisu MUP-u.

Međutim, rezultati dosadašnjih aktivnosti u borbi protiv nelegalnog emitovanja RTV programa ukazuju da ovaj problem još nije do kraja rešen. Stoga će ANEM nastaviti da prati situaciju u ovoj oblasti i aktivno sarađuje sa  nadležnim državnim organima i regulatornim telima do potpunog rešavanja ovog problema, o čemu će blagovremeno obaveštavati sve zainteresovane.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs