Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

28. 10. 2011

Projekat “Srbija 2011 - Izveštaj o medijskoj situaciji zasnovan na Indikatorima Saveta Evrope za medije u demokratiji”

Kakva je medijska situacija u Srbiji 2011, koliko smo blizu ili daleko od evropskih standarda u oblasti ostvarivanja slobode izražavanja i informacija i slobode medija, koji su najznačajniji problemi u medijskom sektoru i nedostaci medijske regulative i prakse, šta su prioriteti za poboljšanje medijske situacije, neka su od pitanja na koja će ANEM, u saradnji sa svojim partnerima iz medijskog sektora, nastojati da pronađe odgovor kroz realizaciju ovog projekta. Za to će, kao odgovarajuća osnova za analizu medijske situacije u Srbiji,  poslužiti lista od 27 Indikatora Saveta Evrope za medije u demokratiji[1]koja sadrži širok spektar medijskih i novinarskih sloboda garantovanih ili promovisanih drugim dokumentima Saveta Evrope koji postavljaju standarde u ovoj oblasti. ANEM-ovi partneri na realizaciji ovog projekta su medijska/novinarska udruženja, NUNS, NDNV i Lokal pres, a pored njih učestvuju i dr Jovanka Matić, naučni saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu, kao rukovodilac istraživačkog tima i pravni ekspertski tim ANEM- a (advokatska kancelarija „Živković&Samardžić", Beograd) i Lokal presa (advokatska kancelarija Dragan Lazarević, Kragujevac). Projekat se realizuje uz finansijsku podršku organizacije Civil Right Defenders.

Osnovne projektne aktivnosti su sveobuhvatno istraživanje i analiza različitih aspekata funkcionisanja medija i uslova za rad novinara, medijskog regulatornog okvira i prakse i medijskog okruženja. Istraživanje se sprovodi primenom različitih metoda - prikupljanjem podataka iz postojećih dostupnih izvora, sprovođenjem anketa među predstavnicima različitih grupa (medijski vlasnici, urednici, predstavnici političkih stranaka, predstavnici manjinskih medija itd), dubinskih intervjua sa relevantnim sagovornicima iz medijskog sektora, vlasti i nadležnih organa, analize postojećeg medijskog pravog okvira i njegove primene u praksi, uz analizu njegove kompatibilnosti sa standardima Saveta Evrope koji proizilaze iz člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Svi prikupljeni i obrađeni podaci, biće stručno analizirani i ocenjeni u skladu sa navedenim Indikatorima Saveta Evrope, a rezultati analize će poslužiti kao osnov za izradu Izveštaja o medijskoj situaciji u Srbiji, koji će sadržati nalaz i mišljenje o stepenu ostvarivanja i poštovanja medijskih i novinarskih sloboda, po svakom od 27 Indikatora Saveta Evrope za medije u demokratiji, kao osnovnih principa - evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja.  Izveštaj će biti dostupan javnosti u elektronskoj formi na web sajtovima asocijacija, ali i u štampanoj, u vidu Publikacije i distribuiraće se na adrese nadležnih instituacija i organa, domaćih i međunarodnih organizacija, medija i drugih zainteresovanih strana. U cilju promocije ovog Izveštaja, odnosno Publikacije, organizovaće se okrugli sto, uz učešće predstavnika nadležnih organa, medija, novinara, stručne javnosti, međunarodne i donatorske zajednice i drugih zainteresovanih strana, koji će istovremeno poslužiti i za diskusiju o rezultatima, nalazima i zaključcima Izveštaja.

Ovim projektom, ANEM i njegovi partneri žele da doprinesu poboljšanju medijske situacije u Srbiji. Naime, Izveštaj, nastao kao rezultat prethodnog sveobuhvatnog istraživanja i analize medijske situacije u Srbiji, predstavljaće, ne samo bazu za razumevanje postojeće situacije u medijskom sektoru, već i za lakše identifikovanje nedostataka medijske regulative i prakse, omogućavajući na taj način donosiocima odluka, nadležnim organima, medijskom sektoru i drugim zainteresovanim stranama da definišu i preduzmu odgovarajuće mere za njihovo  otklanjanje. Pored toga, Izveštaj će doprineti i fokusiranju pažnje javnosti i svih bitnih društvenih aktera na probleme u ostvarivanju medijskih i novinarskih sloboda i na važnost primene evropskih standarda i vrednosti u oblasti medijske javne politike, koji polaze od toga da je  sloboda izražavanja suštinski uslov demokratije. Pored toga, ovaj projekat će poslužiti za stvaranje modela za sprovođenje budućih redovnih godišnjih analiza i ocena medijske situacije u Srbiji. Najzad, rad na ovakvom projektu značajan je i za same medijske asocijacije u pogledu jačanja njihovih kapaciteta da prate, ocenjuju i analiziraju medijsku situaciju i tako bolje odgovaraju na izazove sa kojima se medijski sektor suočava, ali i u smislu jačanja njihove vidljivosti i uticaja na razvoj medijskog sektora.


Ovaj projekat je podržao Civil Rights Defenders

 


1 Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE) je 3. oktobra 2008. usvojila Rezoluciju 1636 (2008) i Preporuku 1848 (2008), zajednički imenovane kao "Indikatori za medije u demokratiji", koje su bazirane na istoimenom izveštaju. Indikatore možete pogledati u ANEM-ovoj Prvoj Monitoring Publikaciji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs