Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 12. 2011

SUGESTIJE ANEMA ZA DODATNE MERE KOJE BI TREBALO DA PRATE DEKRIMINALIZACIJU KLEVETE I UVREDE

Tokom 2011. godine, u više navrata iz Ministarstva pravde su stizale najave da će kleveta i uvreda biti brisane iz Krivičnog zakonika Srbije. Iako mogućnost krivičnog progona novinara za klevetu i uvredu destimulišuće deluje na slobodu izražavanja i predstavlja jedan od generatora autocenzure u srpskim medijima, ANEM smatra da dekriminalizacija klevete i uvrede sama po sebi nije dovoljna da bitno popravi situaciju na medijskoj sceni, zbog čega je neophodno da ova mera bude praćena i drugim merama koje će pospešiti zaštitu slobode izražavanja u Srbiji.

Naime, činjenica je da novinari u Srbiji danas, po pravilu, bolje prolaze u postupcima po privatnim tužbama za klevetu nego u parničnim postupcima za naknadu štete, a iskustvo zemalja koje su pre Srbije dekriminalizovale klevetu i uvredu, pokazuje da je u kratkom periodu nakon tog koraka, dolazilo do povećanja broja parničnih postupaka za naknadu štete u medijskim slučajevima kao i do dosuđivanja viših iznosa naknada štete.

Praksa parničnih sudova u Srbiji pokazuje da odredba člana 18. Ustava Republike Srbije u skladu sa kojom se ljudska i manjinska prava jemče i primenjuju u skladu sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, nije dovoljna da medijima i novinarima pred nacionalnim sudovima obezbedi zaštitu prava koja bi bila makar približna praksi Evropskog suda za ljudska prava u primeni člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Razlozi za ovo su brojni, a među njima je svakako i činjenica da se najvažnije presude ovog suda i dalje ne prevode u dovoljnoj meri na srpski jezik i ne čine dostupnim sudijama koji bi po njima trebalo da postupaju, ni samim medijima i novinarima koji bi na njih u postupcima mogli da se pozivaju.

Imajući ovo u vidu, ANEM je 30.12.2011. uputio dopis Vladi Srbije, Ministarstvu pravde i Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, u kome od njih traži da razmotre i druge neophodne korake u cilju unapređenja prava na slobodu izražavanja u Srbiji. U dopisu koji je poslat ovim organima, ANEM je tražio izmene Zakona o javnom informisanju i naveo devet konkretnih predloga tih izmena koje treba da obezbede veću sigurnost i zaštitu novinara u ostvarivanju slobode izražavanja.

Pored ovih predloga za izmenu Zakona o javnom informisanju, ANEM je u ovom dopisu ukazao da je neophodno da se što veći broj relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču prava na slobodu izražavanja prevede na srpski jezik i na odgovarajući način objavi.

Ove sugestije ANEM-a su podržala i druga medijska/novinarska udruženja iz medijske koalicije - NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres, i saglasno su se pridružila ovom dopisu.

Ovu aktivnost javnog zalaganja podržao je Civil Rights Defenders

 

Ceo dopis pogledajte ovde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs