Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

21. 12. 2011

Istraživanje o medijskoj situaciji u Srbiji

Istraživanje o nacionalnoj medijskoj situaciji, u okviru projekta "Srbija 2011 - Izveštaj o medijskoj situaciji zasnovan na Indikatorima Saveta Evrope za medije u demokratiji", već nekoliko meseci sprovode zajedno ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres. Polazna osnova za metodologiju istraživanja, ali i za analizu prikupljenog materijala, jeste lista od 27 Indikatora Saveta Evrope, koji predstavljaju osnovne evropske standarde u oblasti slobode izražavanja, a čine ih niz medijskih i novinarskih sloboda garantovanih ili promovisanih drugim dokumentima Saveta Evrope.  

ANEM i njegovi partneri na realizaciji ovog projekta, NUNS, NDNV i Lokal pres, su za potrebe ovog sveobuhvatnog istraživanja medijske situacije u Srbiji, prikupljali podatke koji se odnose na pluralizam medija, privatizaciju, tiraže i publiku, novinare i njihov socio-ekonomski položaj, dostupnost informacija od javnog značaja, funkcionisanje javnih radiodifuznih servisa, funkcionisanje regulatornih tela za elektronske medije i samoregulatornog tela za štampane medije, kršenje slobode medija, sudske postupke protiv medija i novinara, kao i protiv napadača na novinare, transparentnost vlasništva u medijima, rangiranje Srbije po slobodi štampe, raspoređivanje budžetskih sredstava za medije, prihode medija i dr. Pored toga, radeći ankete sa predstavnicima različitih grupa, svako od udruženja je prikupilo značajan broj odgovora na upitnike za vlasnike medija i urednike, predstavnike manjinskih medija i manjinskih zajednica i predstavnike političkih partija na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Urađeno je i skoro 40 dubinskih intervjua sa relevantnim sagovornicima iz medijskog sektora i nadležnih organa. Istraživanje je obuhvatilo i analizu postojećeg medijskog pravnog okvira i njegove primene u praksi, uz analizu njegove kompatibilnosti sa standardima Saveta Evrope koji proizilaze iz člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, a za ovaj deo istraživanja su bili zaduženi pravni ekspertski tim ANEM-a (advokatska kancelarija "Živković&Samardžić", Beograd) i Lokal presa (advokatska kancelarija Dragan Lazarević, Kragujevac). 

U toku je stručna obrada i analiza svih prikupljenih podataka, koja treba da pokaže u u kojoj meri i na koji način se svaki od 27 indikatora poštuje u nacionalnoj medijskoj regulativi i praksi, odnosno u kojoj meri je Srbija blizu ili daleko od evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja. Stručni izveštaj o tome će uskoro biti prezentovan i dostupan  javnosti.

Ovaj projekat je podržao Civil Rights Defenders.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs