Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

13. 01. 2012

TUŽBA ANEMA ZA PONIŠTAJ MIŠLJENJA KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

Nakon što je 05. decembra 2011. godine, u postupku utvrđivanja Tarife Sokoja za emitere, Komisija za autorsko i srodna prava dala pozitivno Mišljenje na novi Predlog tarife Sokoja, ANEM je, 12. januara 2012, podneo tužbu Upravnom sudu, smatrajući da ovo Mišljenje nije doneto u skladu sa zakonom. ANEM je tužbom tražio da se preispita i poništi Mišljenje Komisije u celosti. Pored toga, tražio je i odlaganje izvršenja Mišljenja Komisije do donošenja sudske odluke, kako bi sprečio stupanje nove Tarife Sokoja na pravnu snagu.

Donošenjem ovog Mišljenja, Komisija je okončala  dugotrajni tarifni spor koji je ANEM, kao reprezentativno udruženje radiodifuznih emitera, vodio sa Sokojem oko tarife naknada. Prema Mišljenju Komisije, novi Predlog tarife obuhvata ona prava za koja Sokoj ima dozvolu za kolektivno ostvarivanje i određen je u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima,  čime je stvoren osnov za stupanje nove Tarife na snagu. Međutim, ANEM smatra da taj Predlog tarife nije utvrđen u skladu sa Zakonom, pre svega jer, zbog previsokih iznosa naknada, a posebno minimalne naknade, Tarifa nije, ni primerena vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela, ni srazmerna značaju koji za prihode korisnika ima iskorišćavanje predmeta zaštite sa repertoara organizacije. Kako nije imao priliku da to iznese u postupku pred Komisijom, jer mu novi Predlog tarife Sokoja nije bio dostavljen na izjašnjenje, ANEM će nastojati da u upravnom sporu dokaže da Mišljenje Komisije nije zakonito, jer:

  • u postupku donošenje Mišljenja nisu bila poštovana pravila postupka;
  • činjenično stanje je nepotpuno odnosno netačno utvrđeno;
  • pogrešno je primenjeno materijalno pravo, jer Komisija nije primenila, odnosno, pogrešno je primenila član 170. Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojim je propisano kako se Tarifa određuje.

U zavisnosti od odluke suda, ANEM će preduzeti i druge pravne mere potrebne za stavljanje sporne Tarife Sokoja van pravne snage, kako bi sprečio drastične posledice previsokih naknada po emitere i ugrožavanje opstanka lokalnih elektronskih medija, koji su nezakonitim višestrukim povećanjem iznosa minimalne naknade najviše pogođeni.

Povezane vesti:

Mišljenje ANEMa o Predlogu tarife Sokoja

Novi pregovori ANEMa sa Sokojem

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs