Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

08. 02. 2012

Primedbe i predlozi ANEMa za izmene tarife Sokoja

Nakon ponovnog otvaranja pregovora sa ANEMom o tarifi naknada Sokoja za emitere, koje je dogovoreno na sastanku 6.2.2012, ANEM je 8.2.2012. dostavio Sokoju svoje pisane Primedbe i predloge za izmene Tarife, koja je od nedavno na snazi.

U svom dopisu, pored primedbi, ANEM je izneo i sledeće predloge za izmene Tarife:

  • Osnovica za obračun naknade - neophodno je da se definicija osnovice uskladi sa Zakonom,tako da predstavlja prihod koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost emitovanja u okviru koje iskorišćava predmete zaštite;
  • Minimalna naknada - treba da predstavlja izuzetak, u odnosu na pravilo da se naknada utvrđuje u procentualnom iznosu od prihoda koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje iskorišćava predmete zaštite; ova naknada treba da se veže za neto iznos prosečne zarade u Republici Srbiji u decembru prethodne kalendarske godine, i da, konkretno za 2012. godinu, iznosi 1/9 delova prosečne zarade u Republici Srbiji u decembru 2011, odnosno 4.876,33 dinara;
  • Mesečno dostavljanje podataka o prihodima - treba ostaviti kao opciju stanicama, a ne kao obavezu, imajući u vidu obavezu dostavljanja kopije Bilansa uspeha po završnom računu;
  • Procenti naknade u odnosu na osnovicu za obračun - povećanje u odnosu na ranije važeću Tarifu, može da postoji samo u odnosu na stanice sa zastupljenošću muzičkog repertoara od preko 80%, a istovremeno, za stanice sa zastupljenošću muzičkog repertoara ispod 50%, neophodno je predvideti i smanjenje procenata u odnosu na ranije važeću Tarifu.

Nova Tarifa naknada Sokoja za emitere, na osnovu pozitivnog Mišljenja Komisije za autorsko i srodna prava, a nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS (98/2011), stupila je na snagu 31.12.2011. Prema mišljenju ANEMa, Tarifa nije određena u skladu sa Zakonom, jer povećani iznosi nakanada, a posebno minimalne naknade, čiji su iznosi drastično uvećani, nisu ni primereni, ni srazmerni značaju koji za emitere ima iskorišćavanje muzičkih dela.

Imajući u vidu da ostanak ovakve Tarife na snazi može ozbiljno da ugrozi veliki broj emitera, ANEM će, bez obzira na obnavljanje pregovora sa Sokojem, preduzeti i odgovarajuće pravne mere za njeno stavljanje van pravne snage.

Ceo dopis možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs