Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

29. 05. 2012

Izveštaj sa prezentacije Publikacije „Medijske slobode Srbije u evropskom ogledalu“

Na okruglom stolu organizovanom u beogradskom Medija centru 18. maja 2012. godine, predstavljena je Publikacija "Medijske slobode u evropskom ogledalu". Ova Publikacija je prvi celoviti izveštaj o medijskoj situaciji u Srbiji zasnovan na 27 indikatora Saveta Evrope, kojima se meri sloboda izražavanja, sloboda informisanja i sloboda medija u jednoj zemlji. Ovaj izveštaj je rezultat kolektivnog rada organizacija Civil Rights Defenders, ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres, a sadrži pravnu i komunikološku analizu podataka o zakonskom, političkom, ekonomskom i profesionalnom okruženju funkcionisanja medija u Srbiji. Izveštaj predstavlja inicijativu civilnog društva da se aktuelizuje problem reforme medijskog sektora  i poziv vlastima da se konačno prestane sa odlaganjem tih reformi i da se pređe na suštinske i delotvorne promene medijskog sistema.

Prezentaciji Publikacije "Medijske slobode Srbije u evropskom ogledalu" je prisustvovao veliki broj predstavnika zainteresovanih strana, preko 80 - od toga 12 predstavnika državnih organa (Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, Poverenik, Ombudsman, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, JP „Emisiona tehnika i veze", Zavoda za intelektualnu svojinu, Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom, Kancelarije nacionalnih saveta za decentralizaciju), 5 predstavnika regulatornih tela (RRA, RATELA i Saveta za štampu), 10 eksperata i predstavnika akademske zajednice, 3 predstavnika ambasada u Beogradu (Ambasada Švedske, Mađarske i Holandije), 6 predstavnika NVO organizacija (BIRN, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava, EPUS), 14 predstavnika donatorske zajednice i međunarodnih organizacija (Savet Evrope, Delegacija EU u Srbiji, FOD, OEBS, USAID, IREX, UNICEF i UNDP) i 13 ostalih gostiju, predstavnika lokalnih medija, sindikata itd. Pored toga, na ovom skupu je bilo 19 predstavnika medija i novinskih agencija (Kurir, Danas, RTS, RTV Vojvodina, RTV Kragujevac, Tanjug, Beta, FoNet, HINA, Radio Beograd, Međunarodni radio Srbija, Užička nedelja, Informer, Svet plus, Euractiv, Freenet, Poligrafika i njuz.net).

U prvom delu skupa, Publikaciju su predstavili: dr Jovanka Matić, koordinatorka istraživanja i autorka ovog Izveštaja, koja je dala opštu sliku o medijskoj situaciji u Srbiji polazeći od 27 indikatora Saveta Evrope za medije u demokratiji, Slobodan Kremenjak, advokat ANEM-a, koji je govorio o uklađenosti pravnog okvira i prakse sa evropskim propisima i standardima u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda, dok su odabrane indikatore predstavili predsednici četiri udruženja koja su učestvovala u istraživanju: Saša Mirković (ANEM), Vukašin Obradović (NUNS), Dejan Miladinović (Lokal pres) i Dinko Gruhonjić (NDNV), što je u drugom delu skupa bio povod za diskusiju o medijskoj situaciji u Srbiji.

Ovaj Izveštaj/Publikacija je realizovan u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders i uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida)

Kompletan Izveštaj sa prezentacije pogledajte ovde
PPT prezentaciju sa događaja pogledajte ovde

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs