Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

05. 11. 2012

KOMENTARI ANEMA NA RADNU VERZIJU IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA

Izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je u radnoj verziji predložila Radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave, do danas su bile na javnoj raspravi. Smatrajući da su neke odredbe ovog teksta zakona u direktnoj suprotnosti sa interesima medijske zajednice i celog društva da se jača sloboda izražavanja, ANEM je danas dostavio Ministarstvu svoje pisane komentare, odnosno, predloge za izmene teksta zakona koji je bio na javnoj raspravi.

Dve osnovne primedbe ANEM-a na radnu verziju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika odnose se na izostanak dekriminalizacije klevete i uvrede i na brisanje stava 3. člana 138. Krivičnog zakonika, kojim je obezbeđena veća zaštita novinara u slučaju pretnji zbog posla kojim se bave.

ANEM smatra da je dekriminalizacija klevete i uvrede neophodna, jer i sama pretnja krivičnim gonjenjem deluje destimulišuće na novinare i medije. Pored toga, sudska zaštita za povredu časti i ugleda već je obezbeđena kroz građanski postupak.

ANEM se protivi i brisanju stava 3. člana 138. Krivičnog zakonika, kojim su propisane strože kazne za pretnje novinarima u slučajevima kada su oni tim pretnjama izloženi zbog posla kojim se bave, jer je posledica tog brisanja - četvorostruko niži zakonski minimum kazne za učinioce tih pretnji. Imajući u vidu sudsku praksu, da su učiniocima pretnji prema novinarima, i kada su bili osuđivani, izricane kazne na granici zakonskog minimuma, ili i ispod njega, ANEM smatra da ova predložena izmena može delovati samo podsticajno na njih.

Stoga je ANEM predložio da se dekriminalizuju, odnosno obrišu, krivična dela uvreda (član 170.) i kleveta (član 171.) iz važećeg Krivičnog zakonika, kao i  da se u Krivičnom zakoniku zadrži teži oblik krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, odn. član 138. stav 3.

ANEM se odavno zalaže za dekriminalizaciju klevete i uvrede, ali i za niz drugih mera koje treba da obezbede veću sigurnost i zaštitu novinara u ostvarivanju slobode izražavanja. U svom dopisu od  30.12.2011, koga je uputio Vladi Srbije, Ministarstvu pravde i Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, ANEM je naveo koje su to konkretne mere, a one zahtevaju, pre svega, izmene Zakona o javnom informisanju. Kako je Medijska strategija predvidela donošenje novog Zakona o javnom informisanju, ANEM će se zalagati da te izmene budu uključene u novi Zakon. Istovremeno, ANEM će nastaviti da se bori i za dekriminalizaciju klevete i uvrede.

.

Komentare ANEM-a pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs