Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

04. 03. 2013

Izdvojeno mišljenje i načelne primedbe Medijske koalicije na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima

Akcionim planom uz Medijsku strategiju predviđena je izrada novih medijskih zakona, a jedan od njih je i zakon kojim se reguliše oblast javnog informisanja. Radna grupa, koju je krajem 2012. godine oformilo Ministarstvo kulture i informisanja, nedavno je završila rad na Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, kojim se, pored oblasti javnog informisanja, reguliše i pitanje akreditacije i položaja stranih novinara i dopisništava, kao i pitanje javnosti i nedozvoljenog objedinjavanja vlasništva u medijima. Ministar kulture i informisanja je taj tekst Nacrta zakona uputio na javnu raspravu, koja će trajati od 27. februara do 22. marta 2013. godine.

Sredinom januara 2013.g, u rad Radne grupe je uključen i Saša Mirković, predsednik ANEM-a, kao predstavnik Medijske koalicije (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres). Tokom rada na Nacrtu ovog zakona, Saša Mirković je zastupao stavove i predloge Medijske koalicije za poboljšanje nekih rešenja Nacrta. Pojedini predlozi su prihvaćeni od strane Radne grupe i oni su uključeni u Nacrt zakona. Međutim, kako neke važne primedbe nisu uvažene, pa pojedina pitanja, prema mišljenju Medijske koalicije, nisu Nacrtom regulisana na odgovarajući način, Saša Mirković je, prilikom usvajanja konačne verzije Nacrta zakona Radne grupe, izdvojio mišljenje za određene članove (čl.8; čl.20 stav 4; čl.21; čl.26; čl.31; čl.52; čl.53; čl.91; čl.154. stav 5), koje je nakon toga dostavio Ministarstvu i u pisanoj formi u ime Koalicije.

Osim konkretnih primedaba na pojedine članove Nacrta, Saša Mirković je na sednicama Radne grupe izneo i načelne primedbe Medijske koalicije na tekst Nacrta, koje uglavnom nisu prihvaćene. One se odnose, pre svega, na nedorečenost, prenormiranje i kontradiktornost rešenja Nacrta, koja, umesto da pospešuju medijski pluralizam i slobodu izražavanja, zapravo ih ograničavaju (pojedina načela su na nivou deklaracije, bez konkretne razrade u normama; nejasnost odredaba o projektnom finansiranju; prenormiranost odredaba o registru medija; prenormiranost i nejasnost odredaba o ispravci, opozivu i odgovoru; nedovoljno prepoznat značaj samoregulacije; neophodnost ustanovljavanja posebnih pravila o medijskoj koncentraciji na lokalnom/regionalnom nivou; nedovoljno regulisan položaj novinara, a posebno u pogledu radnopravnog statusa; neophodnost ujednačavanja pojmova u zakonu i objašnjavanja pojmova korišćenih u zakonu).

Medijska koalicija će u javnoj raspravi na okruglim stolovima zastupati i svoje stavove iz Izdvojenog mišljenja i načelne primedbe. Pored toga, Medijska koalicija će dostaviti Ministarstvu i svoje pisane primedbe i predloge za poboljšanje Nacrta zakona.

Izdvojeno mišljenje i načelne primedbe je za potrebe Medijske koalicije uradio pravni tim ANEM-a.

Ovde možete pogledati Izdvojeno mišljenje i načelne primedbe Medijske koalicije na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima:

Izdvojeno mišljenje
Načelne primedbe

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs