Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 05. 2008

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJ UPADA U TELEVIZIJU KRAGUJEVAC I PRITISAK NA UREĐIVAČKE SLOBODE MEDIJA

Beograd, 21.5.2008. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osudjuje pokušaj upada pristalica političke organizacije Radnički otpor u prostorije Televizije Kragujevac. Pedesetak pristalica Radničkog otpora okupilo se ispred prostorija TV Kragujevac u ponedeljak 19. maja, insistirajući da se snimi izjava njihovog lidera Radiše Pavlovića o navodnoj izbornoj krađi na nekim biračkim mestima. Njihov upad u zgradu televizije sprečila je policija
 
ANEM ističe da je od izuzetne važnosti da se, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, učesnici u političkom procesu uzdrže od svakog ponašanja kojim se ograničava sloboda javnog izražavanja i sloboda javnog informisanja. ANEM podseća da je apsolutno neprihvatljiv i važećim propisima zabranjen bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javna glasila i zaposlene u njima.

ANEM ističe da je postupanje elektronskih medija u vezi sa izborima i kampanjom detaljno regulisano kako zakonima, tako i opštim obavezujućim uputstvima i preporukama Republičke radiodifuzne agencije. Jasno i nedvosmisleno propisi insistiraju na ravnopravnom izveštavanju i odsustvu diskriminacije u odnosu na učesnike u izbornom procesu i predvidjaju nadležnost Republičke radiodifuzne agencije da vrši nadzor nad radom emitera, posebno u odnosu na poštovanje pravila o izveštavanju o izborima i kampanji. Istovremeno, propisi garantuju uredjivačku slobodu i nezavisnost u određivanju načina i obima na koji se o izbornom procesu izveštava. 

ANEM najoštrije osudjuje bilo kakav pokušaj bilo kog učesnika u izborima da kroz pretnje i pritiske narušava uređivačke slobode ili utiče na način i obim na koji se o izbornom procesu izveštava. ANEM iskazuje punu solidarnost sa urednicima, novinarima i svim zaposlenima u Televiziji Kragujevac, te poziva nadležne na odlučnu odbranu Ustavom i zakonima garantovanih medijskih sloboda.


Saša Mirković, predsednik ANEM-a


 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs