Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 06. 2008

ANEM PROTESTUJE POVODOM NAPADA NA NOVINARKU RTV JEDINSTVO IZ NOVOG PAZARA I DOPISNICU B92 IVANU MILIĆ I SNIMATELJA EDISA KLIMENTU

Beograd, 20.6.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala  je povodom jučerašnjeg napada na novinarku RTV Jedinstvo iz Novog Pazara i dopisnicu B92 Ivanu Milic i snimatelja Edisa Klimentu.
 
Ivana Milić, koja istražuje slučajeve divlje gradnje u Novom Pazaru, u četvrtak pre podne, uzimala je izjavu sagovornika koji tvrdi da i pored sudskih odluka ne uspeva da spreči izgradnju divljeg objekta na svom privatnom posedu. Dvojica napadača nasrnuli su na novinarku, snimatelja i njihovog sagovornika tokom snimanja izjave, na ulici u centru Novog Pazara, vređali ih, vikali i u više navrata ponovili da će ih zaklati ako prilog na kome rade bude emitovan.

ANEM je pozdravio brzu reakciju policije, koja je napadače privela, te insistirao da oni budu izvedeni pred lice pravde i odgovaraju za bezočne pretnje novinarki i snimatelju. ANEM je ukazao da su brojni nesankcionisani napadi na novinare kojima smo bili svedoci doveli do toga da se napadači više ne usprežu da prete smrću u po bela dana, na javnom mestu, pred brojnim prolaznicima koji takvim pretnjama svedoče, što sve zajedno pokazuje u kakvim uslovima novinari, i to posebno oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, rade danas u Srbiji.

Ostvarivanje osnovne funkcije medija u demokratskom društvu u situaciji u kojoj se preti smrću novinarima koji istražuju i prikupljaju informacije od interesa za javnost, neprihvatljivo je. ANEM apeluje na nadležne da pruže pune garancije bezbednosti Ivani Milić, Edisu Klimenti i drugima izloženim napadima zbog posla kojim se bave, ali i da preduzmu odgovarajuće sistemske mere kojima bi se obezbedilo da novinari i mediji u Srbiji informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna, zaštićeni od pritisaka i bez straha  za svoju bezbednost.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs