Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 06. 2008

GRUPA ZA REFORMU MEDIJSKOG SEKTORA O IZMENI ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI I OSNIVANJU MEDIJSKOG FONDA KAO PODRŠKA RADU LOKALNIH MEDIJA U SRBIJI

Predstavnici Grupe za reformu medijskog sektora, zajedničkog radnog tela NUNS-a, ANEM-a i Local Pressa, upućuju zvaničnu inicijativu nadležnim institucijama Republike Srbije da razmotre mogućnost izmena Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se omogućilo transparentno i efikasno finansiranje rada lokalnih medija u Srbiji. Paralelno sa tim Grupa podržava mogućnost osnivanja medijskog fonda Republike Srbije, čije bi osnivanje u narednom periodu bilo neophodno sprovesti.

U Srbiji ne postoji utemeljena praksa kada je u pitanju finansiranje rada lokalnih medija. Lokalne samouprave u različitim formama i na različiti način rešavaju ovaj problem. U sredinama u kojima je završena privatizacija, lokalne samouprave ovu obavezu uglavnom ispunjavaju na taj način što zaključuju pojedinačne ugovore sa lokalnim medijima. Tim ugovorima se precizira obaveza lokalnih medija o informisanju gradjana o radu organa lokalne samouprave.  Ono što se, medjutim, javlja kao realna opasnost je moguća zloupotreba. Naime, u nekim sredinama se već dešavalo da su sredstva usmeravana ka takozvanim "podobnim medijima", odnosno  medijskim kućama koja su izražavala naklonost jednoj ili drugoj političkoj opciji, obezbedjujući na taj način dodatna sredstva finansiranja.

Zato predlažemo da se izmenom  i dopunom Zakona o lokalnoj samoupravi bliže definiše ova oblast. Grupe za reformu medijskog sektora smatra da Zakon o lokalnoj samoupravi treba da obaveže lokalne organe vlasti da sredstva namenjena u ove svrhe, dakle za "obaveštavanje javnosti", dodeljuju isključivo u postupku javnog konkursa. Medijski fond Republike Srbije takođe bi doprineo većoj nezavisnosti lokalnih medija u Srbiji i omogućio njihov opstanak. Podržavamo mogućnost da se fond osnuje do kraja 2008., nakon konstituisanja nove Vlade Srbije i mreže vladinih institucija i tela. Od IPA (Instrument za pristupnu pomoć EU) se mogu dobiti znatna sredstva koja bi, uz odgovarajuća izdvajanja iz budžeta RS, predstavljala dobru osnovu za početak rada Fonda, već u prvom kvartalu 2009. godine.
             
Grupa za reformu medijskog sektora        
NUNS, ANEM i Local Press

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs