Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

15. 07. 2008

ANEM NAJOŠTRIJE PROTESTUJE POVODOM PRETNJI I NAPADA NA TELEVIZIJSKE EKIPE AGENCIJE ’’ZA MEDIA’’

Beograd, 15.7.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom pretnji i napada na novinare i snimatelje agencije ”Za media” iz  Zaječara, koji su prikupljali vesti za nacionalne televizijske stanice B92, Pink i Avala.

Nakon što je 13. jula ove godine maskirani napadač preskočio ogradu na javnom bazenu u Zaječaru i ubio jednu osobu s tri hica u glavu, a zatim ponovo preskočio ogradu i pobegao na motoru, prijatelji ubijenog pokušali su da spreče policiju da izvrši uviđaj, a zatim su nasrnuli na televizijske ekipe agencije ”Za media”. Policija se sukobila s napadačima i ekipama omogućila da bezbedno napuste bazen u Zaječaru, ali se napad ponovio ispred redakcije agencije. Napadači su oštetili kameru, oteli kasetu sa snimljenim materijalom i pretili novinarima smrću ako objave detalje o ovom događaju.

Policija je izdala saopštenje za javnost u kome se navodi da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naložio da se novinari zaštite od pritisaka i napada, kao i to da su privedene dve osobe osumnjičene za napad. ANEM je ukazao na to da posebno zabrinjava što je ovo, nakon nedavnog napada na novinarku i snimatelja u centru Novog Pazara, već drugi put za manje od mesec dana da se televizijske ekipe napadaju i da se novinarima i snimateljima preti smrću dok obavljaju novinarske zadatke na javnim mestima usred gradova u Srbiji.

ANEM je zatražio da se odgovorni što pre izvedu pred lice pravde, te posebno ukazao na neophodnost da nadležni, ne čekajući neki novi incident čije bi posledice mogle biti tragične, preduzmu odgovarajuće mere koje bi poboljšale bezbednost novinara u Srbiji, te omogućile da zaposleni u medijima u Srbiji informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna, zaštićeni od pritisaka i bez straha za fizičku egzistenciju.


Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs