Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

22. 10. 2008

NUNS, UNS, NDNV, ANEM I LOKAL PRESS PODNOSE INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI STATUTA GRADA BEOGRADA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija »Lokal press« sa žaljenjem konstatuju da je Skupština grada Beograda 17. oktobra 2008. godine usvojila tekst Statuta grada Beograda koji u članu 26, stavu 1, tački 5 utvrđuje nadležnost grada da osniva televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.

Na navedeni način, a suprotno predlozima NUNS-a, UNS-a, NDNV-a, ANEM-a i »Lokal pressa«, kreirana je situacija u kojoj grad Beograd ima Statut direktno suprotan stavu 2 člana 14 Zakona o javnom informisanju, u skladu s kojim osnivači javnog glasila ne mogu biti, ni posredno ni neposredno, država i teritorijalna autonomija, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u pretežnom delu u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda, osim ukoliko je to predviđeno posebnim zakonom kojim se uređuje oblast radio-difuzije.

Usvojeno rešenje u suprotnosti je s članom 195, stavom 2 Ustava Republike Srbije. Usvojeno rešenje loše je za građane Beograda, koji će pored pretplate za republički javni servis plaćati i gradske medije, a da ih niko nije pitao da li to žele. Usvojeno rešenje loše je i za dalji razvoj postojećih gradskih medija, za televiziju i radio Studio B, zato što polazi od neprihvatljivog stanovišta da se servis građanima nužno obezbeđuje isključivo kroz svojinsku kontrolu nad medijima.

NUNS, UNS, NDNV, ANEM i »Lokal press« potvrdili su rešenost da Ustavnom sudu Republike Srbije podnesu predlog da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta grada Beograda, kao i da istim predlogom zatraže od Ustavnog suda da do donošenja konačne odluke obustavi izvršenje svakog pojedinačnog akta ili radnje koja bi bila preduzeta na osnovu spornog člana 26, stava 1, tačke 5 Statuta. O podnošenju predloga i njegovom sadržaju javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Predsednik NUNS-a Nadežda Gaće
Predsednik UNS-a Nino Brajović
Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić
Predsednik ANEM-a Saša Mirković
Predsednik Upravnog odbora »Lokal pressa« Vladan Filipčev

Više informacija:

*  NUNS i ANEM zahtevaju brisanje odredbe Statuta kojim se predviđa da grad Beograd može osnivati medije, inicijativu podržali "Lokal Press", NDNV i UNS, 14.10.2008.

* Privatizacija i mediji

* Preuzmite tekst Dopisa Skupštini grada Beograda i Statut grada Beograda niže

Dopis Skupštini Grada

Statut grada Brograda

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs