Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 10. 2008

ANEM I NUNS PODRŽALI ZAHTEV LOKAL PRESSA POVODOM PRESUDE PROTIV LISTA ‘SVETLOST’

Beograd, 23.10.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pridružili su se zahtevu Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal press" upućenom Ministarstvu pravde Republike Srbije, povodom nedavne prvostepene presude Okružnog suda u Kragujevcu izrečene protiv lista „Svetlost“.

List „Svetlost“ je početkom oktobra osuđen da plati 600.000 dinara naknade štete sudiji Simonidi Miloradović. Povod ovakve odluke je pismo čitaoca Miroslava Simonovića iz Kragujevca, koje je „Svetlost“, bez redakcijskog komentara, objavila u septembru 2007. godine, a u kome čitalac kritikuje rad kragujevačkog pravosuđa, te između ostalih i sudije Miloradović.

Način na koji se u našoj regulatornoj i sudskoj praksi postupa u poslednje vreme upravo u odnosu na medijske sadržaje koji se tiču rada pravosuđa predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost. Članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, očuvanje autoriteta i nepristrasnosti sudstva jeste predviđeno kao jedan od legitimnih osnova za ograničenje slobode izražavanja, ali isključivo ako su ispunjeni i drugi Konvencijom predviđeni uslovi.

ANEM i NUNS podsećaju da je prošle godine Republička radio-difuzna agencija objavila svoje Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera, koje sadrži apsolutne zabrane da se intervjuišu počinioci tokom trajanja istrage (što se logično kosi s pretpostavkom nevinosti), prikazuju snimci ili materijali koji su zvanično označeni kao tajni, kao i snimci i materijali koje su pojedinci ili državni organi pribavili na protivzakonit način, sve bez ikakvog vođenja računa o eventualno drugačijem javnom interesu. Opšte obavezujuće uputstvo takođe sadrži i apsolutnu zabranu objavljivanja sadržaja zapisnika izdvojenih u krivično-sudskom postupku, ponovo bez ikakvog vođenja računa o javnom interesu.

U slučaju kragujevačke „Svetlosti“ posebno zabrinjava to što je u prvom stepenu protiv lista postupao i odluku doneo Okružni sud u Kragujevcu, isti sud u kome tužilja Simonida Miloradović radi kao sudija, te da je Vrhovni sud Srbije odbio predlog „Svetlosti“ da se predmet prosledi nekom drugom sudu, iako je ovaj predlog bio zasnovan upravo na nameri da se očuva autoritet i nepristrasnost sudstva.

Situacija u kojoj povodom tekstova u kojima se kritikuje rad konkretnih sudija i konkretnih sudova, u postupcima za naknadu štete koje iniciraju same sudije odlučuju upravo kritikovani sudovi, odnosno sudovi u kojima rade sudije čiji se rad kritikuje, s jedne strane narušava autoritet sudstva, budući da dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost, a s druge strane predstavlja ozbiljno ugrožavanje slobode izražavanja, budući da logično dovodi do autocenzure i zazora medija od izveštavanja o radu pravosuđa uopšte.


Predsednik ANEMa, Saša Mirković
Predsednik NUNSa, Nadežda Gaće

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs